Bírságra számíthatnak a cégek, amelyek nem adták ki a tavalyi szabadságot

Infostart
2007. október 1. 11:32
Mától ellenőrzi a munkaügyi felügyelet, hogy a munkáltatók kiadták-e a dolgozók tavalyról megmaradt szabadságát a szeptember végi határidőig. Ha az ellenőrök csak egy munkavállaló papírjait nem találják rendben, a bírság összege 30 ezer forinttól 3 millió forintig terjedhet. Ha több emberét, akkor 8 millió forint is lehet a büntetés.

Sokan nem képesek kiadni a szabadságot, ezért kénytelenek csalni a nyilvántartással - mondta az InfoRádiónak a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára.

Dávid Ferenc felvetette, hogy amelyik cégnek problémát okozott, hogy szeptember végéig kiadja a tavalyi szabadságot, az vajon hogyan fogja biztosítani, hogy a munkavállalói a hátralévő három hónap alatt kivehessék az idei szabadságukat? Jövőre ráadásul a határidő rövidebb, hiszen március, illetve június végéig kell kiadni az egy évvel korábbról maradt szabadságot - attól függően, van-e a munkahelyen kollektív szerződés - figyelmeztetett.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára ezért úgy véli: rendkívül indokolt esetben, amikor nyilvánvaló, hogy a szabadságot nem lehet kiadni, engedélyezni kellene a szabadság pénzbeli megváltását - szakszervezeti kontroll mellett.

További részletek csütörtökön este nyolc órától Fórum című műsorunkban hallhatnak.

Hanganyag: Herczeg Zsolt


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást