Visszaadhatják a pénzbe kerülő "ingyenes" tankönyvek árát

Infostart
2007. szeptember 25. 08:42
Továbbra is sok bejelentés érkezik a szülői egyesületekhez, mert az iskolák ráfizetést kértek az ingyenes tankönyvekre. Az Oktatási Hivatal által kiadott tájékoztatóban a szülők olyan információt kapnak az ingyenes tankönyvellátás szabályairól, amelynek ismeretében észrevételt tehetnek az Oktatási Hivatalnál, ha valamilyen okból sérelmezik gyermekük iskolai tankönyvellátását - mondta az InfoRádiónak Simonné Toldi Ágnes, a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének szóvivője.

Jogszabályban rögzített, hogy mely gyermekeknek járnak ingyenesen az iskolai tankönyvek, ennek ellenére néhány iskolai mégis ráfizetést kér a szülőktől - közölte az InfoRádióval Simonné Toldi Ágnes.

A Magyarországi Szülők Országos Egyesületének szóvivője kiemelte, hogy a szervezethez is sok panasz érkezik azzal kapcsolatban, hogy az iskolák pénzt kérnek bizonyos tankönyvekért, munkafüzetekért, vagy az idegennyelv-könyvekért.

Simonné Toldi Ágnes elmondta, hogy a szülők panaszaikkal az Oktatási Hivatalhoz fordulhatnak, és a szervezet vizsgálatot folytathat az adott intézménynél.

A hivatal felügyeleti bírságként legfeljebb egymillió forintot szabhat ki, valamint felhívhatja az intézményvezető figyelmét, hogy szüntesse meg a szabálytalanságot - hangsúlyozta a szóvivő.

Hozzátette: ha megállapítják, hogy szabálytalanul szedik be az iskolák a pénzt, akkor a szülők visszakaphatják ezt az összeget.

Hanganyag: Zahoránszky Dóra


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást