Kevés a mezőőr, sok a dinnyetolvaj

Infostart
2007. szeptember 25. 18:06
Hiába dolgozik ma Magyarországon közel 500 mezőőr, még mindig sok a mezőgazdasági területeken elkövetett vagyoni jellegű bűncselekmény. Az év első nyolc hónapjában mintegy 1.600 esetet regisztráltak.

Mezei őrszolgálatot kizárólag önkormányzat hozhat létre és működtethet.

A mezőőr tevékenységi körébe tartozik a település termőföldjeinek őrzése, valamint az ott található termények, haszonállatok, eszközök, felszerelések, mezőgazdasági építmények védelme - mondta el Lukács József, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal osztályvezetője.

Hozzátette: a mezei őrszolgálatok a rendőrséggel és a határőrséggel együttműködve látják el feladataikat, kényszerítő eszközzel nem élhetnek.

Kondorosi Ferenc, igazságügyi és rendészeti államtitkár a parlamentben egy interpellációra válaszolva elmondta: azokon a településeken, ahol mezőőri szolgálat működik, folyamatos az együttműködés a körzeti megbízottakkal, így az elkövetett bűncselekmények felderítése is eredményesebb.

"2007 első nyolc hónapjában országos szinten mintegy 1.600 olyan cselekmény jutott a rendőrség tudomására, amely a mezei lopások kategóriájába sorolható. A javarészben ismeretlen tettesek ellen indult eljárások egyharmadában sikerült felderíteni az elkövetőt" - mondta.

Annak ellenére, hogy a mezei őrszolgálatok működése óta csökkent a mezei lopások kategóriájába sorolható bűncselekmények száma, az így okozott kára a gazdáknak mégis jelentős, bár számszerű becslésekbe senki nem mer bocsátkozni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást