Gyurcsány új testülete a feketegazdaság ellen

Infostart
2007. szeptember 25. 18:57
A kormány ellenőrzőtestületet hoz létre annak érdekében, hogy a szürke- és feketegazdaság kifehérítéséből származó jövedelmek áttekinthetők legyenek- jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A Fidesz szerint a miniszterelnök az ország valós problémáiról akarja elterelni a figyelmet.

A munkaadók, a munkavállalók képviselője, illetve, egy, a feketegazdasághoz értő szakértő alkotja majd azt a testületet, amely ellenerőzni fogja, hogy a gazdaság kifehérítéséből származó bevételt milyen célra fordítja a kormány - jelentette be a miniszterelnök azt követően, hogy megbeszéléseket folytatott a Gazdasági Versenyhivatal, a PSZÁF és más érdekvédelmi szervezetek vezetőivel.
Gyurcsány Ferenc szólt egy másik testület felállításáról is, amelynek feladata a Vám- és Pénzügyőrség, illetve az adóhivatal működésének ellenőrzése, annak vizsgálata lesz, hogy az említett intézmények eljárásaik során betartják-e az állampolgári jogokat.

A kormány novemberben vagy decemberben veszi napirendre a közigazgatási eljárási törvény módosítását. Októberben új típusú szabályozást kívánnak megfogalmazni a közlekedés biztonság területén is.

Gyurcsány Ferenc bejelentette: a feketegazdaság elleni küzdelem jegyében a kormány keresi annak módját és lehetőségét, hogy felszámolja a gazdaságban tapasztalható kettős bérrendszert, vagyis azt a gyakorlatot, amikor a munkáltató hivatalosan minimálbért fizet, de mellette zsebbe is ad pénzt a dolgozójának.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője tájékoztatóján azt mondta: Gyurcsány Ferenc csak az ország valós állapotáról akarja elterelni a figyelmet.

Haszontalannak tartja a kormányfő által bejelentett testületet, mert szerinte Gyurcsány Ferenc már sok koncepciót legyártott a feketegazdaság elleni küzdelem érdekében, de a kormány mégsem tud eredményt felmutatni ezen a területen.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást