Ombudsmanná választották Szabó Mátét

Infostart
2007. szeptember 24. 18:29
Megválasztotta az Országgyűlés Szabó Mátét az állapolgári jogok országgyűlési biztosává. Az 51 éves jogász politológust, egyetemi tanárt, az ELTE Politikatudományi Intézetének igazgatóját 290 igen szavazattal, 37 ellenében választották ombudsmanná a képviselők. Szabó Máté a szavazás eredményének kihirdetése után letette az esküt a parlament előtt.

Sólyom László köztársasági elnök június közepén jelentette be a parlamenti pártok frakcióvezetőinek, hogy Szabó Máté jogász politológust, egyetemi tanárt, az ELTE Politológiai Intézetének igazgatóját jelöli az állampolgári jogok országgyűlési biztosának. Elődje, Lenkovics Barnabás 2001. július 1-jétől látta el a tisztséget; őt 2007. április 21-i hatállyal alkotmánybíróvá választották. Majtényi Lászlót, az államfő első jelöltjét, a képviselők júniusban nem választották meg.

Szabó Mátét korábban három tartózkodás mellett 25 igen szavazattal támogatta az alkotmányügyi bizottság. Az ombudsmanjelölt a gyülekezési jog szakértőjének számít.

Az alkotmányügyi bizottságban korábban már beszélt arról, hogy Magyarországon nagy átalakulás, gazdasági-szociális reformfolyamat zajlik, melynek "nem szándékolt mellékhatásaként" óhatatlanul alkotmányos visszásságok keletkeznek.

Szabó Máté szerint az lesz a feladata, hogy eldöntse, mit fog az ombudsmani intézmény eszközeivel képviselni és felvállalni.