Fidesz: a kormány hibájából minden drágul

InfoRádió / MTI
2007. szeptember 21. 11:50
A Fidesz szerint a kormány hibájából jövőre duplájára nőhetnek a családok megélhetési költségei - jelentette ki Pelczné Gáll Ildikó, az ellenzéki párt alelnöke.

A fideszes politikus szerint jövőre tovább mélyül a szociális válság, mert a kormány hibájából duplájára emelkedhet a vízdíj, 30 százalékkal nőhet a villamos áram és 10 százalékkal a gáz ára, valamint tovább drágulnak az élelmiszerek is.

A Fidesz szerint a kormánynak meglennének az eszközei a költségek csökkentésére - tette hozzá.

Pelczné Gáll Ildikó azt mondta: a vízdíj azért emelkedhet a duplájára, mert a kormánytöbbség a nemrég elfogadott vagyontörvényben privatizációs listára tette a regionális vízműveket, a villamos áram ára a piac liberalizációja miatt emelkedhet 30 százalékkal, de a gáz és az élelmiszerárak növekedése is a kormány döntésének eredménye.
A Fidesz szerint a kormánynak meglennének az eszközei a költségek csökkentésére: a vízdíj esetében az árszabályozás módját törvényben kellene rögzíteni, a villamos áramnál a kormánynak meg kellene tartania a hatósági ármegállapítás eszközét, az élelmiszerárak esetében pedig el kellene fogadnia azt a fideszes javaslatot, amely Magyarországon tartaná az intervenciós gabonakészletet, és visszajuttatná a mezőgazdaságot sújtó elvonások egy részét - mondta az ellenzéki párt alelnöke.

A politikus hangsúlyozta: a családok kasszáját megterheli a gyógyszeráremelés, valamint a vizitdíj és a kórházi napidíj is.

Szerinte a családok felélték tartalékaikat, eladósodtak, és még egy áremelést nem bírnak ki.

Kijelentette: a felelősség a kormányé, hiszen senkinek, még az MSZP-nek és az SZDSZ-nek sincs joga a választók felhatalmazása nélkül pénzt kivenni az emberek zsebéből, emberi életeteket veszélyeztetni, kockára tenni a társadalom jövőjét, és szétrombolni a szociális biztonságot.