Szabad az út az agrármilliárdok előtt

Infostart
2007. szeptember 20. 13:33
Az Európai Unió elfogadta az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programot, melynek keretében 3,8 milliárd euró, azaz körülbelül 950 milliárd forint brüsszeli forrás áll rendelkezésre mezőgazdasági és vidékfejlesztési célokra. A Fidesz úgy véli: a hétéves tervvel az MSZP-közeli nagybirtokosok járnak jól.

A vállalkozói önrészekkel együtt összesen körülbelül 9 milliárd eurós, azaz mintegy 2.200 milliárd forintos mezőgazdasági és vidékfejlesztési beruházás valósulhat meg 2013-ig Magyarországon - jelentette be a kormányszóvivői tájékoztatón az agrártárca vezetője, miután az Európai Unió vidékfejlesztési bizottsága elfogadta az erről szóló Új Magyarország Vidékfejlesztési Programot.

"A magyar mezőgazdaság részére több mint 5 milliárd euró fejlesztési forrás nyílik meg a következő időszakra. Ebből 3,8 milliárd euró a közösségi forrás, a másik része magyar nemzeti kiegészítés" - mondta el Gráf József.

A tárcavezető hozzátette: a magyar mezőgazdaság legnagyobb hibája a technikai lemaradás, így az ötmilliárd eurós, azaz közel 1.300 milliárd forintos forrás 48 százalékát gép- és eszközfejlesztésre fordíthatják majd a pályázók.

A miniszter szerint a támogatások második pillére a munkahelyteremtés és vállalkozásfejlesztés. Erre a célra több mint 375 milliárd forint áll rendelkezésre.

Fidesz: Nem egyeztettek

A parlament mezőgazdasági bizottságának fideszes elnöke szerint ezek egyelőre fiktív számok, és bár a miniszter szerint elérhető lesz a teljes forrás, Font Sándor azt mondta: minden attól függ, hogy lehívhatók lesznek-e a pénzek.

A politikus az InfoRádiónak elmondta: a kabinet parlamenti egyeztetés nélkül küldte el a tervet Brüsszelbe.

"Nem tudta az ellenzék a szakmai észrevételeit kifejteni. Pedig lett volna néhány. Például, hogy ne az MSZP-hez közel álló tsz-alapú tőkés nagybirtokrendszeri kör jusson majd komoly forrásokhoz. Ahol pénz van, oda a kis- és középbirtokkal rendelkező családi gazdálkodók nem pályázhatnak a bizonyos életképességi mutatók miatt. Ahol pedig nincs, ott olyan kicsi a keret, hogy hamar ki fog merülni" - fogalmazott Font Sándor.

Már kiírták

Az első pályázatokat még az év első felében - a program elfogadása előtt - kiírta az agrártárca, az első kifizetések pedig még ebben az évben várhatók.

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter azt nem tudta megmondani, hogy ez mekkora összeget jelenthet, de az idei költségvetésben állítólag 40 milliárd forint rendelkezésre áll az uniós pénzek állami kiegészítéséhez.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást