"Nagyon nagy a baj" - sokba kerül az éghajlatváltozás

Infostart
2007. szeptember 19. 19:10
Várhatóan tavasszal fogadja el a parlament nemzeti éghajlatváltozási stratégiát, amelynek része lesz egy kétéves intézkedési terv is. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium főosztályvezetője szerint sokba kerül majd az alkalmazkodás, de nincs más választás. A Magyar Természetvédők Szövetségének éghajlati kampányfelelőse úgy véli, hogy a stratégia jelenlegi formájában erőtlen.

A környezetvédelmi tárca főosztályvezetője az InfoRádióban emlékeztetett arra, hogy az éghajlatváltozási stratégia tervezetét körülbelül két hónapja tették fel a minisztérium honlapjára, ahol mindenki véleményezhette.

Nemes Csaba szerint nagyon nagy a baj, még a szakemberek számára is rémisztően hangozhat, mennyivel kell majd csökkentenünk az üvegházgáz-kibocsátásunkat, vagy mennyibe kerül az éghajlatváltozás hatásaihoz való alkalmazkodás.

A főosztályvezető hangsúlyozta: a kibocsátás csökkentése versenyképességi szempont is, kevesebb anyagból, kevesebb energiával több terméket kell majd előállítani, amivel jót teszünk az éghajlatnak és a versenyképességnek is.

Nemes Csaba hozzátette: tízéves távlatban már tudni kell kezelni a változásokat, és megfelelő intézkedések mellett ilyen időtávon nyerhet is az ország. A stratégiát most kezdik egyeztetni a többi minisztériummal.

Nem valós az árképzés

A Magyar Természetvédők Szövetségének éghajlati kampányfelelőse szerint a nemzeti éghajlatváltozási stratégia jelenleg nem képes olyan változásokat elindítani, amelyekkel vissza lehetne szorítani az egyre növekvő energiaigényt.

Botár Alexa az InfoRádióban kifejtette: törekedni kellene az összes energiafelhasználás csökkentésére, hiszen nagyon nehéz úgy kezelni az éghajlatváltozást, ha közben fokozatosan nő az energiaigény.

A kampányfelelős szerint csökkenteni kellene a szállítás során fellépő energiaveszteséget, és bátorítani az energiatakarékossági beruházásokat, mivel a lakások hőszigetelésével a teljes magyarországi energiafogyasztás 15 százalékát meg lehetne spórolni.

Botár Alexa hangsúlyozta: nem megfelelő az árképzés, mert a fosszilis energiahordozók ára még mindig nem valós, nem tartalmazza a környezeti terhelés költségét.

Márpedig amíg a fosszilis energiaforrások versenyelőnyben vannak, addig a megújulók nem képesek átvenni a helyüket.

A kampányfelelős úgy véli, hogy nem szabad bővíteni a termelési kapacitásokat, a meglévőket kell hatékonyabbakkal helyettesíteni.

Az erőművek jelenlegi hatékonysága például még sok kívánnivalót hagy maga után - tette hozzá.

Hanganyag: Németh Zoltán


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Nemes Csaba
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Botár Alexa
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást