Mit tehetünk, ha rosszul építettük meg a házunkat?

Infostart
2007. szeptember 18. 18:09
Jelenleg az új lakást vásárlók nehezen tudják érvényesíteni a beköltözés után tapasztalt hibákra vonatkozó garanciális jogaikat, ha egyáltalán rendelkeznek azzal.

Eltér István, a Magyar Építész Kamara elnöke az InfoRádióban azt mondta: kezdeményezték, hogy a használatbavételi engedélyhez újra legyen szükséges a tervezői elismervény, mert az minőségi szempontból nagyobb biztonságot jelentene.

Mint mondta, korábban a ház tervezője végigkövette a kivitelezést is, mivel ő tudta megmondani, hogy az építés megfelel-e a terveknek.

Manapság azonban a lakóparkok építtetőinek nem érdeke a minőség, nekik ugyanis az a fontos, hogy megkapják az engedélyt a ház építéséhez. Gyakran az építészt is csak addig foglalkoztatják, amíg hozzá nem jutnak ehhez.

Előfordul az is, hogy olyan szerződést iratnak alá a vevőkkel, amelyben eleve lemondatják őket a garanciális jogokról.

Ha ez nem is általános, az gyakran előfordul, hogy a lakásvásárlók nem jutnak elegendő információhoz. A vevő arról ugyan kap felvilágosítást, hogy hány négyzetméteres a lakása, de arról, hogy milyennek kell lennie a parkettának, vagy hogy hol kellett volna elhelyezni a konnektorokat, már semmit nem tud.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást