A Fidesz szerint kiszorulnak a magyar cégek a közbeszerzésekből

InfoRádió / MTI
2007. szeptember 17. 11:55
A Fidesz szerint elfogadhatatlan, hogy a magyar kis- és közepes vállalkozások egyre nagyobb mértékben szorulnak ki a közbeszerzésekből, ezért kormányzati lépésekre lenne szükség.

A Fidesz azonnali kormányzati lépéseket vár, szerinte a többi között a jogszabályok szigorításával, és a körbetartozások megoldásával lehetne javítani a közbeszerzésekből kiszoruló magyar vállalatok helyzetén.

Szatmáry Kristóf, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy a Közbeszerzések Tanácsa 2006-os jelentése szerint jelentősen megnövekedett a külföldi cégek által elnyert közbeszerzések aránya.

A politikus emlékeztetett arra, hogy tavaly a magyar kis- és közepes vállalkozások a közbeszerzések összértékének 41 százalékát kapták meg, idén pedig ez az arány már csak 34 százalék.

Szatmáry Kristóf jelentés szerint ennek legfőbb oka az, hogy a kormány és az állami közszolgáltatók a nyílt közbeszerzésekkel szemben a tárgyalásos eljárást választják, amelyben a hazai kis- és közepes vállalkozások 90 százalékban alulmaradnak.