A legkritikusabb ponthoz érkezett a kormány

Infostart
2007. szeptember 15. 14:31
A Népszabadság értékelése szerint a reformok talán legkritikusabb pontjához érkezett a kormány, a nyugdíjrendszer átalakításához. Lapszemle.

A Népszabadság azt írja, hogy az ígért reformok talán legkritikusabb pontjához érkezett a Gyurcsány-kormány: a nyugdíjrendszer átalakításához. A kabinetnek a korhatáremelésről, az idő előtti nyugdíjazás és a fegyveres testületeknek adott engedmények újraszabályozásáról, a nyugdíjemelés új módszeréről kell döntenie rövidesen.

A nyugdíjkassza körülbelül évi 150 milliárd forint hiányt halmoz fel, nem számítva azt a 250-260 milliárd forintos deficitet, amelyet a magán-nyugdíjpénztári rendszer pótol ki. Ez a tetemes hiány a jövőben csak emelkedhet. A távlati előrejelzések 2030 tájára drámai változásokat ígérnek. Sokkal több lesz a nyugdíjas, akiket a jelenleginél jóval kevesebb aktív dolgozó befizetéseiből kell ellátni.

A Magyar Nemzet beszámolója szerint az Európai Bizottság a lap érdeklődésére közölte: nem volt szó három vízágyú vásárlásáról, amikor a bizottság döntött a schengeni övezethez csatlakozást elősegítő alapról. A kabinetnek az unió számára vissza kell fizetnie a 315 millió forintos vételárat - szögezi le az újság brüsszeli tudósítója.

A schengeni alap szerződéseinek lekötését a Bajnai Gordon vezetésével működő Nemzeti Fejlesztési Ügynökség koordinálja, és az így kapott források Brüsszel szerint azt a célt szolgálják, hogy Magyarország határidőre felkészülhessen az európai határövezethez való csatlakozásra.

A schengeni alapot viszont nem tömegoszlató eszközök megvételére találták ki, hanem arra, hogy a határőrség és a rendőrség eszközeinek, informatikai felszereltségének javításával segítsék elő Magyarország csatlakozását a közös európai határövezethez.

Hanganyag: Rezsek Gyõzõ


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást