Nagyobb haszonkulcsot szeretnének a patikusok

Infostart
2007. szeptember 14. 16:17
Az első féléves adatok alapján idén körülbelül 10 milliárd forinttal csökken a gyógyszertárak forgalma. Ez főleg a vidéki, kis patikák helyzetét nehezíti meg annyira, hogy csődbe mehetnek, így a betegek ellátása is veszélybe kerül - állítja a Magyar Gyógyszerész Kamara.

Horváth Tamás, a szervezet elnöke elmondta: a csökkenés egyik oka, hogy az emberek az első félévben 9 százalékkal kevesebb gyógyszert vásároltak, mint korábban. Az elnök szerint ez annak tudható be, hogy 18-20 százalékkal kevesebben látogatják a háziorvosokat.

A gyógyszertárak bevételeit csökkentette az is, hogy egyes gyártók a termelői árakat is mérsékelték, így összegszerűen a patikai árrés is csökkent.

Bár ennek a gyógyszervásárlók valószínűleg örülnek, a gyógyszerészek már kevésbé.

Horváth Tamás úgy véli: növelni kellene a gyógyszertárak árrését, mert a kistelepüléseken tönkremehetnek a patikák. Arra nem tért ki, hogy csak a kistelepüléseken lévő, kevés nyereséget hozó patikáknak adná-e meg ezt a kedvezményt, vagy az ország minden gyógyszertárában árat emelne.

Eddig nagyjából 400 vidéki gyógyszertár kapott támogatást a fennmaradásához egy szolidaritási alapból. A kamara elnöke szerint azonban a nekik nyújtott összeg már nem fedezi azt a veszteséget, amit ebben az évben elszenvedtek.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást