Gyurcsány az Orbánnal való találkozót hiányolja - a nap legfontosabb hírei

Infostart
2007. szeptember 14. 19:23
Budapesten tárgyalt a francia elnök, Gyurcsány Ferenc szerint szokatlan, hogy egy éve nem találkozott a Fidesz elnökével, a Forma-1 világbajnoka is érintett a McLaren-botrányban - a nap legfontosabb hírei.
Francia elnöki látogatás

Magyarország unióban betöltött szerepének fontosságára hívta fel a figyelmet a francia köztársasági elnök. Nicolas Sarkozy a Sándor-palotában úgy fogalmazott: sok minden dől majd el ebben a térségben, például az, hogy Európa mennyire képes a gazdasági fejlődésre. A francia politikus arról is beszélt, hogy Párizs felfogásában nincs különbség kis és nagy országok között. Sólyom László köztársasági elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy a francia elnök ebben a régióban először Magyarországra látogatott. A francia államfő Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel tartott találkozóján arról beszélt: az uniónak valódi energiapolitikára van szüksége, és ebben Magyarország is fontos szerepet játszhat. Hangsúlyozta: támogatják a Nabucco gázvezeték tervét, arról azonban még nincs döntés, hogy abban milyen szerepet játszhat a Gaz de France. A francia államfő a Fidesz elnökével is találkozott. Orbán Viktor úgy fogalmazott: Nicolas Sarkozy szimbolizálja azt a szellemi és gazdasági megújulást, amire Európának szüksége van.

Gázkonferencia

A kormányfő szerint az energia-, ezen belül a gázellátás közvetlenül érinti a nemzeti és regionális szuverenitást és biztonságot. Gyurcsány Ferenc egy Budapesten rendezett nemzetközi konferencián hozzátette: mindent meg kell tenni az új gázforrások és szállítási útvonal megtalálása érdekében. A miniszterelnök az európai gázellátás kihívásaival foglalkozó tanácskozáson a tervezett Nabucco gázvezeték előnyei között említette, hogy új útvonalon, új forrásokat nyit meg, de hangsúlyozta: a projekt nagyon lassan halad. Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke a miniszterelnök kijelentéseire úgy reagált: üdvözlik, hogy Gyurcsány Ferenc végre változtatott a Nabucco gázvezetékkel kapcsolatos álláspontján.

Kétmilliárd eurós MOL-kölcsön

Megkezdődött a MOL 2 milliárd eurós kölcsönének szervezése. A hitelt hat bank szindikálja - közölte a magyar olajtársaság kommunikációs igazgatója. Somlyai Dóra elmondta: a kétmilliárd eurós hitelt általános vállalati-, illetve stratégiai beruházásainak finanszírozására kívánja felvenni a MOL.

Távozott a Malév vezetője

Személyes okok miatt váratlanul távozott posztjáról a Malév vezérigazgatója. A 64 éves Lloyd Paxton helyett mától Leonov Péter, az igazgatóság alelnöke irányítja a légitársaságot.Nemzetpolitikai stratégia

Elfogadta az Országgyűlés elnöke által előterjesztett nemzetpolitikai stratégiát a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma. A tanácskozáson a Miniszterelnöki Hivatal vezetője elmondta: a Szülőföld Alapból ősszel 1,2 milliárd forintot osztanak szét ezekre a célokra. Kiss Péter hangsúlyozta: a kormány továbbra is támogatja a határon túli magyarok közösségi autonómiatörekvéseit, azonban az erről szóló döntéseket az adott közösségeknek és a szomszédos országok kormányainak kell meghozniuk. Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke közölte: pártja támogatja a nemzetstratégiát, ám az nem helyettesíti a kettős állampolgárság intézményét.

Nem találkoztak

Szokatlannak nevezte a miniszterelnök, hogy már több mint egy éve nem volt alkalma beszélni a legnagyobb ellenzéki párt elnökével. Gyurcsány Ferenc az Index internetes portálnak adott interjúban úgy fogalmazott: nyitott lenne a találkozóra, de szerinte Orbán Viktor, a Fidesz elnöke fél a nyílt vitáktól. A miniszterelnök arra a kérdésre, hogy 2010-ben is ő lesz-e pártja kormányfő-jelöltje, elmondta: az MSZP-ben erős és egyértelmű a politikája, és emiatt személye támogatottsága is.

Köpős taktika

Bizottságot hozott létre az Országos Igazságszolgáltatási Tanács és az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, hogy megoldási javaslatot dolgozzon ki a bírók elleni tárgyalótermi inzultusok elkerülésére. Bárándy Gergely az InfoRádióban azzal összefüggésben beszélt erről, hogy egy csütörtöki tárgyaláson a vádlott megpróbálta leköpni az eljáró bírót. A szocialista képviselő, aki az Országos Igazságszolgáltatási Tanács tagja is, úgy vélte: a bírák elleni támadások célja az időhúzás is lehet, mert ilyen esetben a bíró elfogulttá válik, és lecserélése hónapokkal vagy akár évekkel meghosszabbíthatja az eljárást. A Fővárosi Bíróság arról tájékoztatott, hogy a csütörtöki eset miatt a tárgyalásvezető elrendelte a vádlott őrizetbe vételét, a védők pedig lemondtak a vádlott képviseletéről. A közlemény szerint hasonló incidens történt egy júliusi tárgyaláson, ám akkor a vádlott ügyvédje - ahelyett, hogy lemondott volna ügyfele képviseletéről - elfogultsági kifogást jelentett be a bíró ellen. Az ilyen magatartástól a magyar ügyvédi kar nevében a leghatározottabban elhatárolódott Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke.

Nincs egyezség

Megegyezés nélkül ért véget az Országos Érdekegyeztető Tanács ülése a korkedvezmény-biztosítási járulék alóli mentességre vonatkozó törvénytervezetről. A munkavállaló oldal nem, a munkáltatók ugyanakkor támogatták az elképzelést. Borsik János, a munkavállaló oldal szóvivője munkavállaló-ellenesnek nevezte a javaslatot. Nosztrai Judit, a munkáltatói oldal képviseletében azt hangsúlyozta: indokolt esetben a munkáltatóknak mentesülniük kell a többlet járulék fizetése alól.Mégis utaznak?

Mátraszőlősön hétfőn újabb egyeztetést tartanak arról, hogyan működhetne tovább a település általános iskolája. Amennyiben nem születik megállapodás, a szülőknek máshová kell vinniük a gyerekeket - közölte az Országos Cigány Önkormányzat oktatási bizottságának elnöke. Csikós Árpád elmondta: az elképzelések szerint vagy a salgótarjáni székhelyű Cognito Alapítványi Iskola venné át az intézmény fenntartását, vagy a mátraszőlősi önkormányzat működtetné tovább. Mindkét esetben 15-20 millió forintnyi forrás hiányzik a működéshez. Csikós Árpád hozzátette: az Országos Cigány Önkormányzat bármelyik megoldás esetén egymillió forinttal hozzájárul a kiadásokhoz. A Nógrád megyei faluban 44, döntő többségében cigány származású gyerek nem kezdte meg a tanévet, miután az önkormányzat - anyagi okokra hivatkozva - augusztus 30-án megszüntette az iskolát. A döntést a Nógrád Megyei Közigazgatási Hivatal törvénysértőnek tartja.

Új múzeumi épület

Átadták a Budapesti Történeti Múzeum Aquincumi Múzeumának új épületét. Az intézmény egy 400 négyzetméteres kiállítótérrel bővült, és télen is látogatható lesz.

Az MSZP nem írt alá

Prágában nem csatlakozott a Csehországba tervezett amerikai radarállomás létrehozása elleni tiltakozáshoz a Magyar Szocialista Párt. Szekeres Imre elnökhelyettes azután mondta ezt, hogy tegnap egy cseh napilap azt írta: hat közép-európai ország szociáldemokrata és szocialista pártjai mellett az MSZP is aláírja a dokumentumot.

Zubkov az orosz miniszterelnök

Oroszországban jóváhagyta Viktor Zubkov miniszterelnöki kinevezését a törvényhozás alsóháza; az Állami Duma nagy többséggel támogatta Vlagyimir Putyin államfő jelöltjét. A négy párt közül a kommunisták nem értettek egyet a kinevezéssel, a nemzeti baloldali párt pedig tartózkodott.

Sokat tudott Alonso

A Nemzetközi Automobil Szövetség 15 oldalas dokumentumban indokolta meg a Forma-1-es kémügyben hozott döntését, az irat tanúsága szerint a címvédő Fernando Alonso is érintett a botrányban. A nyilvánosságra hozott e-mailek alapján a McLaren alaposan ismerte a Ferrari kocsiját és terveit. Az e-maileket vádalku keretében Fernando Alonso bocsátotta a Nemzetközi Automobil Szövetség rendelkezésére. A szövetség csütörtökön elvette a McLaren-Mercedes istálló összes idén szerzett pontját a konstruktőrök versenyében, valamint 100 millió dollárra büntette a csapatot, amely a hátralévő vb-futamokon sem szerezhet újabb pontokat. Az istálló versenyzői, Fernando Alonso és Lewis Hamilton azonban megtarthatták pontjaikat.