Felgyorsul a villanyóra számlálója

Infostart
2007. szeptember 14. 07:28
A Népszabadság arról ír, hogy jövőre nőhetnek az áramárak. A gazdasági tárca konkrét előrejelzést nem közöl, mivel a következő évtől már nem központilag hirdetik ki a tarifákat, hanem a kereslet-kínálat törvényei döntenek majd azokról.

Úgy vélik azonban, hogy az áramár nem nő "drasztikusan, nagyságrendekkel", vagyis nem lesz "méregdrága". A GKM szerint az áram tőzsdei ára idén Európában megawattóránként 48-55 euró volt, ami jövőre 56-62 euróra kúszhat fel. Ez tehát 14,5 százalékos áremelkedés.

A Magyar Nemzet szerint rejtély, honnan van pénz a szegedi gigantikus élményfürdő-beruházásra.

Alig egy héttel a hatmilliárd forintos projekt beharangozója után kétséges, hogy meglesz-e a szükséges támogatás.

Az újság korábban megírta, hogy hárommilliárd forintot a beruházó, a közismerten szocialista kötődésű milliárdos, Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels Zrt., valamint a város adná össze, a projekt másik felét pedig uniós forrásból kívánják fedezni - és ez utóbbival van a baj.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség közölte: a Hunguest-csoport valóban nyújtott be projektötletet kiemelt projektként való minősítésre, de az nem érte el a megfelelő színvonalat, tehát támogatásban sem részesül.

Az Index cikkéből kiderül, hogy hatályos lett a Hankook dunaújvárosi abroncsgyárában működő szakszervezet bejegyzése.

A szakszervezeti vezetők szerint a koreai cég ezután nem folytathatja eddigi gyakorlatát, és nem kérdőjelezheti meg - a jogerős bejegyzés hiányára hivatkozva - a munkavállalói érdekképviselet működését.

A Világgazdaság összefoglalója szerint a harmadik negyedévben 6.500 fővel bővülhet az álláspiac, és bár a szaldó az év első felében is pozitív volt, nincs ok túlzott optimizmusra.

Szakértők szerint a mindössze 1,2 százalékos GDP-bővülés okolható a túl sok elbocsátásért és az alacsony foglalkoztatási kedvért.

Úgy tűnik, nem teljesülhet a munkaügyi tárca idei évre vonatkozó prognózisa, amely szerint 33 ezerrel - illetve a közszféra elbocsátásai miatt csak 20-25 ezerrel - nő a munkahelyek száma 2007-ben.

Ahhoz, hogy ez igaz legyen, a negyedik negyedévben legalább nyolcezer fős álláspiaci bővülésre lenne szükség.

A Napi Gazdaság az előzetesen beharangozott jövő évi növekvő ingatlanadó-terhek mérsékléséről tájékoztat.

A Pénzügyminisztérium új verziójában már bizonyos darabszámhoz, illetve értékhatárhoz kötik az áfafelszámítási kötelezettséget az új, legfeljebb kétéves használatbavételi engedéllyel rendelkező ingatlanok esetében.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 3.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást