Mi lesz a feladata az új ombudsmannak?

Infostart
2007. szeptember 13. 06:46
Vajon a környezetünk megóvása szempontjából van szükség a jövő nemzedékek ombudsmanjára? Az új biztosnak szüksége van-e hatósági jogkörre, vagy csak figyelemfelhívó szerepe lenne? Egyedi eseteket vizsgálnak vagy már a törvények előkészítésében is részt venne? Ezek a kérdések is felmerültek azon az egyeztetésen, amely a jövő nemzedékek ombudsmanjáról szólt.

Lányi András, az Élőlánc Magyarországért mozgalom elnökségi tagja szerint a környezetünket érintő visszafordíthatatlan változtatások miatt van szükség a jövő nemzedékek országgyűlési biztosára.

Mint ahogy azt az InfoRádióban elmondta: kötelességeink vannak az utánunk jövő nemzedékek felé. És mivel visszafordíthatatlan változások előidézésére is képesek vagyunk, fontos odafigyelni az egyes döntésekre.

Kilényi Géza, egykori alkotmánybíró szerint már a jogszabályok előkészítésében is szerepet kellene biztosítani az új ombudsmannak. A jogász-professzor szerint akár a kormányüléseken is részt vehetne az országgyűlési biztos.

Az ombudsman hatósági jogkörrel való felruházását az egykori alkotmánybíró ellenezte, szerinte nem kényszerítő eszközöket kell a kezébe adni, hanem a nyilvánosság erejét.

Fülöp Sándor, a Környezeti Management és Jog Egyesület igazgatója szerint, ha létrehozzák a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának hivatalát, az új ombudsmannak az egyéni megkeresések mellett a hatályban lévő joggyakorlatokat is felül kéne vizsgálnia. Fő munkaköre azonban neki is az egyéni panaszok elbírálása lenne.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lányi András
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Kilényi Géza
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Fülöp Sándor
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást