Az üzletek nem válogatnak a vásárlók között

Infostart
2007. szeptember 13. 15:00
Díjat számítanak fel a postán, ha valaki száz darabnál több érmét szeretne nagyobb címletre váltani. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára az InfoRádiónak elmondta: bár az üzletek sem kötelesek korlátlan mennyiségű aprót elfogadni, ezt a szabályt a kereskedők gyakran figyelmen kívül hagyják. Vámos György hozzátette: a boltokban nem válogatnak a vásárlók közt.

Jogszabály határozza meg, hány darabot kötelező egyfajta érméből elfogadniuk a kereskedőknek és a szolgáltatóknak. A cégek - üzletpolitikájuktól függően - természetesen többet is átvehetnek - mondta az InfoRádiónak az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Vámos György közölte: az üzletek annak is örülnek, ha betér hozzájuk a vásárló, és minden bizonnyal nem mérlegelnek, ha a vevő egy zsáknyi érmével fizet.

A váltópénz is jól jön a kereskedőknek, akik nem válogatnak a vevők között aszerint, hogy milyen címletekkel fizetnek, kivételek persze vannak - tette hozzá a főtitkár.

A Magyar Posta fiókjaiban viszont - azonos címlet esetén - száznál több érme után darabonként 1 forint 90 fillér beváltási díjat kell fizetni - mondta el az InfoRádiónak a vállalat szóvivője. Tomecskó Tamás azt javasolja, hogy aki nem akar ráfizetni, aprópénzéért cserébe inkább vegye igénybe a postai szolgáltatásokat.

Hanganyag: Sánta András


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Tomecskó Tamás
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Vámos György
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást