Lehet népszavazás a boltok vasárnapi nyitva tartásáról

InfoRádió / MTI
2007. szeptember 12. 21:05
Ötven népszavazási kezdeményezésből 11 kérdést hitelesített az Országos Választási Bizottság (OVB).

A hitelesített kérdések között szerepeltek olyan, magánszemély által benyújtott kezdeményezések, amelyek azonos tartalmúak a Fidesz és a KDNP korábban már hitelesített népszavazási kérdéseivel.

Az OVB 5:3 arányban hitelesítette azt a beadványt is, amely azt kérdezné az állampolgároktól, egyetértenek-e azzal, hogy "Az Országgyűlés a jelen kérdésben tartott népszavazás napját követő egy éven belül alkossa meg a nemzeti és etnikai kisebbségek országgyűlési képviseletéről szóló törvényt".

Szoboszlai György, az MSZP által delegált OVB-tag arra hivatkozva utasította el a kérdés hitelesítését, hogy a konkrét törvény alkotmányos szabályozást igényel.

Bordács Vilmos, a Fidesz által delegált választási testületi tag szerint nem megfelelő a kérdés megfogalmazása.

Fazekas Marianna, a parlament által választott tag úgy véli, a kérdés egyértelmű, és az Országgyűlés számára is világos, milyen tárgyban kell törvényt alkotnia.

Molnár Miklós, a testület szintén a parlament által választott tagja is arra mutatott rá, hogy a kérdés nem érinti közvetlenül az alkotmányt, így hitelesíthető.

A választási bizottság egyhangúlag hitelesítette azt a kérdést is, amely a kiskereskedelmi üzletek vasárnapi nyitva tartásának törvényi betiltására irányul.

A testület 8:0 arányban elfogadta annak a beadványnak a hitelesítését is, amely azt kérdezné a választó korú polgároktól, akarják-e, "hogy törvény tiltsa meg, hogy a rádió és a televízió műsorszolgáltatók reklám adásakor megnöveljék a hangerőt".

A legtöbb kérdés hitelesítését formai okokra és az egyértelműség hiányára hivatkozva utasította el az OVB.