Gyurcsány: "személyesen is felelős vagyok"

Infostart
2007. szeptember 12. 08:33
Nem eszik olyan forrón a kását! - így reagált a miniszterelnök az InfoRádió Aréna című műsorában arra az ellenzéki felvetésre, hogy a Fidesz vezette szövetség kormányra kerülése esetén visszaállítja a jelenlegi egészségbiztosítást. Gyurcsány Ferenc szerint tizenhét évnyi "ripacskodásnak" vetett véget a jelenlegi kormánypolitika.

Nem változott a kormányprogram, annak ellenére sem, hogy az őszi politikai évadot nyitó parlamenti beszédében Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 48 pontban foglalta össze személyes vállalásait. Az InfoRádió Aréna című műsorában úgy fogalmazott a kormányfő, hogy a koalíciós pártok által elfogadott program továbbra is három fogalomban sűríthető össze: egyensúlyteremtés, reformok indítása és fejlesztések megkezdése. A 48 pont egy munkaterv, amiből kiderül, hogy én mit tartok fontosnak - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc.

Lesz több-biztosítós rendszer

Lassabban vagy gyorsabban hajtsuk-e végre az egészségügyi reformot - ebben van vita a két koalíciós párt között - mondta a miniszterelnök, hozzátéve: a szocialisták lassú, a szabad demokraták gyors átmenetet szeretnének. Arra a kérdésre, hogy lesz-e január elsejétől több-biztosítós rendszer, igennel válaszolt Gyurcsány Ferenc.

Nem kívánt azonban a kormányfő vitába bocsátkozni a korábbi egészségügyi miniszterrel, Molnár Lajossal, aki úgy véli, éppen a fordítottja zajlik annak, ami ideális lenne. A volt tárcavezető szerint ugyanis először a biztosítási rendszer részleteiről kellett volna megegyezni, és aztán átalakítani az intézményrendszert. Gyurcsány Ferenc szerint semmi sem történt volna, ha ezt a menetrendet követik, mert - ahogy még mai is - a biztosítási rendszer részleteiről folyna a vita.

Nem eszik olyan forrón a kását! - így reagált a miniszterelnök arra az ellenzéki felvetésre, hogy a Fidesz vezette szövetség kormányra kerülése esetén visszaállítja a jelenlegi társadalombiztosítást. Az Arénában úgy fogalmazott a kormányfő, hogy ha a biztosítókkal társaságokat hoznak létre, akkor a szerződéseket csak mindkét fél hozzájárulásával lehet módosítani. A jogállam védi a szerződő feleket - tette hozzá Gyurcsány Ferenc.Bizalomhiány - személyes felelősség

Nemcsak buta, hanem vak is lenne a miniszterelnök, ha arra a kérdésre, hogy érez-e személyes felelősséget a bizalomhiány miatt, nemmel válaszolna - mondta Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök viseli a fő felelősséget a kormány politikájáért: "nekem nem sikerült elmagyaráznom az embereknek annak szükségességét, ami a két kormányzati időszak között történt, nekem nem sikerült sokak ügyévé tenni az átalakulási folyamatot." Sokan csalódással figyelik, ami zajlik, és ebben benne van az én felelősségem is - tette hozzá.

"Ripacskodtunk tizenhét évig" - mondta Gyurcsány Ferenc annak kapcsán, hogy hazudtak-e, becsapták-e a választóikat, amikor szintén egy tőle származó idézettel "nem bontották ki az igazság minden részletét" a 2006-os választási kampányban. "Én a fejlesztésekkel kampányoltam, miközben megmondtam, hogy nincs tovább szociális kárpótlás, a gazdaság nincs jó állapotban" - fogalmazott a kormányfő. Gyurcsány Ferenc tagadta, hogy hazudtak volna a választóknak, "sokkal messzebb mentem el az igazságban, mint az ellenfeleim" - jelentette ki a kormányfő, hozzátéve: "tényszerűbben, őszintébben beszéltem az ország problémáiról". "Brutális őszinteség jellemzi, amit csinálunk" - tette hozzá Gyurcsány Ferenc, aki Bokros Lajosra, az 1995-ös megszorító intézkedéseket bevezető pénzügyminiszterre hivatkozott, mondván, utoljára neki volt bátorsága a szükséges lépéseket megtenni.

A Fidesznek volt egy jó programja, a polgári Magyarországért program, amely három évet élt, aztán sutba vágták - jellemezte pártja fő riválisát a miniszterelnök. Felhívta a figyelmet arra is, hogy bár a legnagyobb ellenzéki párt a legnépszerűbb ebben a pillanatban, a választók éppen annyira kormányzóképesnek tartják az MSZP-t és az SZDSZ-t is, mint az ellenzéket. Ma már nem elég mindenre nemet mondani - utalt az ellenzékre a miniszterelnök -, az pünkösdi királysághoz vezet."Tudtam, hogy a népszerűségi lista végére kerülök"

A kormány jelenlegi népszerűtlenségéről Gyurcsány Ferenc azt mondta: a választás másnapján megmondta, hogy pártja 20 százalékon fog állni, ő maga pedig valahol a népszerűségi lista utolsó harmadában lesz. Emlékeztetett arra, hogy a vizit- és tandíj bevezetését százezres tüntetések követték Németországban is.

Arra a felvetésre, hogy a GKI bizalmi indexe azt mutatja: a gazdaság szereplői számára ma sem hiteles a kormány, a miniszterelnök beszámolt azokról a tervekről, amelyek kis- és közepes méretű vállalkozások felemelését szolgálják, megemlítette a képzési, a beszállítói programokat. Nem vitatta ugyanakkor, hogy a bizalom nehezen áll helyre, ráadásul a kormányzás első éve az emberek hétköznapjait is megváltoztatta. Gyurcsány Ferenc bízik benne, hogy a következő három év eredményeit látva nő a kormány elfogadottsága.

"Nem osztom Sólyom László álláspontját"

Gyurcsány Ferenc kormányfő szerint azzal nem lehetne helyreállítani a rendőrség iránti bizalmat, ha önálló rendészeti minisztériumot hoznának létre. Ezen a területen nincs szükség komolyabb szabályozási munkára - fogalmazott. Elismerte ugyanakkor, hogy ami az elmúlt egy évben a rendőrségen, a rendőrséggel történt, sokat ártott a testületnek, s ebben nemcsak a rendőrség felelős. Kijelentette ugyanakkor, hogy a jogsértések elkövetőit meg kell büntetni.

Arra az államfői megjegyzésre, hogy a rendőrség nem együttműködő az őszi zavargások során jogtalanul viselkedő rendőrök felderítésében, Gyurcsány Ferenc azt mondta, nem osztja Sólyom László álláspontját. Úgy vélekedett, hogy a köztársasági elnök sajtóhíresztelések alapján fogalmazta meg ezt a véleményét, anélkül, hogy részletes tájékoztatást kért volna.

A kormányfő szerint az őszi zavargások megrázták az országot, és ez alól a rendőrök sem voltak kivételek, őket is váratlanul érték az erőszakos események.

4

Komolytalan népszavazás

Az állampolgárok fizetési kötelezettségeiről népszavazást tartani komolytalan dolog - mondta a miniszterelnök. Ha megkérdeznék a polgárokat: szeretnék-e, ha az áfa 10 százalékra csökkenne, a BKV-jegyek ára pedig a felére, akkor meglenne a többség - tette hozzá.

Nem zárkózott el ugyanakkor a referendum eredményeként előálló problémák rendezése elől. Azt mondta Gyurcsány Ferenc, ha a népszavazással elutasítja a választók többsége a tandíjat, megtalálják a módját annak, hogy rendezzék a kérdést. Igaz, tette hozzá, ha 20-30 milliárd forintot ily módon kivon a kormány a felsőoktatásból, akkor azt máshonnan kell pótolni vagy más csoportokkal kell megfizettetni azt, hogy a diákok tanulhatnak.

A nyugdíjakról szólva kifejtette, a nyugdíjszámítás módja változik meg jövőre, a jelenlegi nyugdíjakhoz nem nyúl a kormány. A miniszterelnök óvatosságra intette kormányát a nyugdíjreform ügyében, azt mondta, ezt hosszabban kell átbeszélni, lesz módja az országnak arra, hogy a nyugdíj-kerekasztal őszi javaslatait megvitassa. Gyurcsány Ferenc közölte: hasonló megbeszélések folynak az oktatás, a magyar iskola-ügy megújításáról is.