Szabó: Az ombudsmani hivatal fel tudja hívni a figyelmet a problémákra

Infostart
2007. szeptember 11. 19:00
Az Országgyűlés Emberi jogi, Kisebbségi, Civil- és Vallásügyi Bizottsága 19 szavazattal egyhangúlag elfogadta Szabó Mátét, Sólyom László köztársasági elnök ombudsmanjelöltjét.

Alkotmányos visszásságok sorozatát és tömegét eredményezi a Magyarországon zajló makrogazdasági és társadalmi átalakulás - mondta Szabó Máté ombudsmanjelölt az Országgyűlés Emberi jogi, Kisebbségi, Civil- és Vallásügyi Bizottságának meghallgatásán.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának jelölt jogász-politológus a nőkkel és a szexuális kisebbségekkel kapcsolatos jogsértéseket, valamint a gyülekezési törvény problémáját említette példaként.

Szabó Máté közölte: az elmúlt hónapokat nem azzal töltötte, hogy hivatalba lépésére készüljön, ugyanis a parlament még nem választotta meg, így a művi meddővé tételre vonatkozó kérdésre sem tudott válaszolni.

Az ombudsmani hivatal önmagában nem tudja megoldani a problémákat, de fel tudja hívni azokra a figyelmet - hangsúlyozta.

Szabó Mátét, az ELTE politológia tanszékének 51 esztendős vezetőjét még júniusban jelölte Sólyom László köztársasági elnök, ám akkor - a Fidesz indítványára - nem szavaztak róla.

Az ellenzéki párt a halasztási kérelmet azzal indokolta, hogy a megalapozott állásfoglaláshoz hosszabb időre van szükség. A Fidesz és a KDNP hétfőn bejelentette, hogy támogatják Szabó Máté ombudsmanná választását.

Szabó Máté egyetemi tanár 1956-ban született Budapesten, 1980-ban szerezte diplomáját az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán.

1999. november 1-je óta az ELTE Állam és Jogtudományi Karának Politológia Tanszékének vezetője volt, majd 2001. november 1-jétől a Politikatudományi Intézet létrejöttét követően annak igazgatója lett.

A köztársasági elnök korábbi jelöltjét, a volt adatvédelmi biztos Majtényi Lászlót a parlament nem választotta meg ombudsmannak.

Hanganyag: Sigmond Árpád


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást