Mégis demonstrálnak a gazdák?

InfoRádió / MTI
2007. szeptember 11. 11:04
Ismét egyeztetnek az agrártárca képviselőivel a fagykárenyhítésért demonstráló gazdák megbízottai.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének szövetségi igazgatója azt mondta: azért kérték a holnapi találkozót, mert szerintük nem az eredetileg megfogalmazottak szerint teljesül a korábban megkötött megállapodás.

Budai Gyula közölte: a belterületi ingatlanok kártalanítására vonatkozó rendelet nem azt tartalmazza, amiről megegyeztek, a külterületi ingatlanok kárrendezésére vonatkozó rendelet pedig még meg sem jelent. Emlékeztetett: október 15-én a teljes kárenyhítési folyamatnak be kellene fejeződnie.

A Magosz szövetségi igazgatója hangsúlyozta: elképzelhető, hogy a gazdák ismét demonstrálnak, ha a szerdai szakértői és a pénteki nyíregyházi plenáris ülésen nem jutnak megállapodásra ezekben a kérdésekben.

Az állattartás védelmében

Közben a parlamenti pártokhoz fordult a magyarországi állattartás megmentéséért a Magyar Agrárkamara, valamint a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége.

A két szervezet emlékeztetett arra, hogy a takarmányhiány és a jelentős áremelkedés miatt a kisebb gazdaságok többsége felhagyott az állattenyésztéssel, így ezzel jórészt a társas vállalkozások foglalkoznak.

Az agrár-érdekképviseletek felhívták a figyelmet arra: a kockázatokat jelentősen növeli, hogy a szövetkezeteknek, gazdasági társaságoknak a törvény tilalma miatt nem lehet saját tulajdonú termőföldjük, emiatt nem tudják megtermelni saját szükségletükre a takarmányt.

A Magyar Agrárkamara, valamint a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége hangsúlyozza: a kormány korábban ígéretet tett arra, hogy lehetővé teszi az állattartó telepek tulajdonosainak földhöz jutását, ez azonban az agrártárca által az Országgyűlés elé terjesztett legújabb javaslatban sem szerepel.