Képriport a Ferihegyen landolt Herculesről

Infostart
2007. szeptember 11. 14:22
Kényszerleszállást hajtott végre Ferihegyen egy C-130-as katonai szállítógép.

A repülőteret üzemeltető Budapest Airport szóvivője az InfoRádióban elmondta: a repülő rendben földet ért, a fedélzeten csak a 12 fős személyzet tartózkodott.

Szollár Domkos közölte: eddig információi szerint a katonai gép jégtelenítő rendszere romlott el, és a pilóta azért döntött a budapesti leszállás mellett, mert itt megfelelő szerelőbázis áll rendelkezésre.

A szóvivő azt nem tudta megmondani, hogy a Hercules néven ismert C-130-as melyik légierő kötelékébe tartozik.

A közepes szállítógép, első változata 1956-ban állt szolgálatba. Az A változatot számos újabb változat követte, megnövelt üzemanyag-kapacitással, erősebb hajtóművel, fejlettebb elektronikával - olvasható a harcirepulo.hu-n.

Rendkívül sokoldalú gép, ezért igen sok változata is van a helikoptereket utántöltő változattól a meteorológiai gépen az elektronikus felderítőig, sőt van egy különleges csatarepülőgép változata is, az AC-130-as.

A C-130 Hercules elsődleges feladata a légi szállítás. Katonákat, sebesülteket, szállító járműveket, felszerelést, lőszert szállíthat, amelyeket a nagyméretű hátsó rámpán keresztül pakolhatnak be, de ugyanitt ejtőernyővel ki is húzathatják őket kis magasságon, vagy desszantként ledobhatják nagy magasságról.