Fidesz: kiárusíthatják a nemzeti vagyont

Infostart
2007. szeptember 11. 13:35
A Fidesz szerint a maradék közvagyon kiárusítására ad lehetőséget a kormánypárti többség szavazataival tegnap elfogadott vagyontörvény.

Varga Mihály, az ellenzéki párt alelnöke azt mondta: a jogszabály alapján értékesíteni lehet például több regionális vízközmű vállalatot, valamint a Magyar Villamos Művek, a Magyar Posta, illetve a Budapest Airport, a Nemzeti Tankönyvkiadó és az Állami Autópályakezelő maradék állami tulajdonrészét. A politikus szerint ezek eladása sértené a magyar nemzet érdekeit.

Teleki László, az MSZP országgyűlési képviselője reagálásában hangsúlyozta: a kormány és az MSZP csak akkor értékesít egy vállalatot, ha az az ország, és nem a magántőke érdekét szolgálja. A politikus emlékeztetett: a privatizáció már 1990 és '95 között megkezdődött.

Az Élőlánc Magyarországért mozgalom már hétfőn közölte: az Alkotmánybírósághoz fordul a törvény miatt.

Az állami vagyonról szóló, a köztársasági elnök által visszaküldött törvény módosított változatát név szerinti szavazással fogadta el a parlament. A jogszabály szövegét úgy változtatták meg, hogy az állami vagyon feletti tulajdonosi jogok gyakorlására létrehozandó Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács tagjait nem a miniszterelnök, hanem - a kormányfő javaslatára - a köztársasági elnök nevezi ki.

Hanganyag: Gál Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Tudósítás Varga Mihály (Fidesz) tájékoztatójáról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Tudósítás Teleki László (MSZP) tájékoztatójáról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást