Az SZDSZ a gázpedált, az MSZP a féket nyomja - a nap legfontosabb hírei

Infostart
2007. szeptember 11. 21:26
Továbbra is az egyensúlyteremtést, a reformok folytatását és a fejlesztéseket tartja a kormány legfontosabb céljainak a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc az InfoRádió Aréna című műsorában úgy fogalmazott: a kabinet programja nem változott, a hétfőn az Országgyűlésben ismertetett 48 pont egy munkaterv, amely egyértelművé teszi a legfontosabb kormányzati célokat.

A kormányfő szólt arról is, hogy januártól több-biztosítós lesz az egészségügyi rendszer Magyarországon.

Gyurcsány Ferenc az egészségügy átalakításáról szóló koalíciós egyeztetésekről azt mondta: az MSZP és az SZDSZ között nem az új rendszer megvalósításában van vita, hanem az ahhoz vezető átmeneti időszakban.

Emlékeztetett arra, hogy a két kormánypárt abban nem ért egyet, hogy a változás milyen sebességű legyen. Mint mondta: az MSZP lassabb, az SZDSZ gyorsabb átmenetet szorgalmaz.

Gyurcsány Ferenc kérdésre válaszolva arról is beszélt: nincs szükség önálló rendészeti minisztérium létrehozására, mert ezen a területen nincs nagyobb szabályozási feladat. Mint mondta: a rendőrségben most zajló változások ügye nem miniszteri szintű kérdés.

Fodor: népszavazást az atomerőműről

A környezetvédelmi és vízügyi miniszter szerint népszavazáson kell dönteni egy új atomerőmű építéséről.

Fodor Gábor egy budapesti energiapolitikai konferencián úgy fogalmazott: ha több, talán nem túl lényeges kérdésről referendumon születik döntés, akkor az atomenergia jövőjéről is meg kell kérdezni az embereket.

A gazdák támogatást kérnek

A parlamenti pártokhoz fordult a magyarországi állattartás megmentéséért a Magyar Agrárkamara, valamint a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége.

A két szervezet emlékeztetett arra, hogy a takarmányhiány és a jelentős áremelkedés miatt a kisebb gazdaságok többsége felhagyott az állattenyésztéssel, így ezzel jórészt a társas vállalkozások foglalkoznak.

Az agrár-érdekképviseletek felhívták a figyelmet arra: a kockázatokat jelentősen növeli, hogy a szövetkezeteknek, gazdasági társaságoknak a törvény tilalma miatt nem lehet saját tulajdonú termőföldjük, emiatt nem tudják megtermelni a szükséges mennyiségű takarmányt.Beiskolázás

Mintegy 108 ezerből 90 ezer jelentkezőt vettek fel az idén a felsőoktatásba - közölte az oktatási tárca államtitkára Gyöngyösön a Károly Róbert Főiskola tanévnyitó ünnepségén.

Manherz Károly elmondta: ez azt jelenti, hogy 90-95 százalékban feltöltötték az előre meghatározott egyetemi, főiskolai keretszámokat.

Útfelújítások: fideszes vád

A fővárosi Fidesz-frakció szerint nem tud elszámolni az útfelújítási pénzek egy részével, mintegy 580 millió forinttal a fővárosi önkormányzat. A képviselő-csoport vizsgálatot követel az ügyben.

A fővárosi pénzügyi ellenőrző bizottság fideszes elnöke közölte: a következő hétre összehívta a testület rendkívüli ülését.

A Bella Tours azt ígéri: fizetni fog

A csődbe ment Bella Tours valamennyi ügyfele visszakapja az utazásokra befizetett pénzét - mondta az InfoRádióban a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének elnöke.

Molnár Gabriella úgy vélte: a cég 146 millió forintos vagyoni biztosítéka elegendő lesz a kártalanításra.

Hangsúlyozta: mindenképpen hazajutnak azok is, akik a Bella Tours szervezésében jelenleg külföldön vannak.

Szólt arról is, hogy a cégvezetőt öt évre eltiltják a turisztikai tevékenység gyakorlásától; nem alapíthat újabb utazási irodát, és nem tölthet be más cégnél sem vezető beosztást.

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal már törölte a Bella Tours Kft.-t az utazási vállalkozók hatósági nyilvántartásából jogszabálysértés miatt.

Emlékezés az áldozatokra

Egyesült Államok-szerte a 2001. szeptember 11-ei terrortámadásokra emlékeztek a New-York-i és washingtoni merényletek 6. évfordulóján.
New Yorkban az idén először nem a Ground Zerónál, a leomlott régi, és egyben az épülő új Világkereskedelmi Központ alapjainál tartották a hivatalos ünnepséget.

Az építkezés miatt néhány száz méterrel távolabb, a Broadway melletti Zucotti Parkban emlékeztek a 2.974 áldozatra.