Õszi parlamenti kardcsörtetés - a nap legfontosabb hírei

Infostart
2007. szeptember 10. 19:53
Az alapvető emberi jogok tiszteletben tartásának fontosságát hangsúlyozta az Országgyűlésben az államfő. A reformok folytatásának fontosságáról beszélt a parlamentben a miniszterelnök; a Fidesz szerint bukás az elmúlt egy év. A Mol-részvényeseket próbálja meggyőzni egy konszolidáció előnyeiről az OMV. A nap legfontosabb hírei.
Sólyom a szabadságjogok mellett

Az alapvető emberi jogok tiszteletben tartásának fontosságát hangsúlyozta napirend előtti felszólalásában a köztársasági elnök. Sólyom László az Országgyűlésben bírálta azokat, akik megkérdőjelezik a rendszerváltás megtörténtét, és azokat is, akik szerint a 17 évvel ezelőtt hozott törvények elavultak, ezért korlátozni akarják a szabadságjogokat. Emlékeztetett arra: a kormány egyebek mellett a véleménynyilvánítási, valamint a gyülekezési jog korlátozására készül. Az államfő hangsúlyozta: Magyarországon nincs fasizmus vagy fasiszta veszély, van viszont radikális szélsőjobboldal, de ennek visszaszorítását nem az alapjogok szűkítésével kell elérni. Sólyom László arról is beszélt, hogy, ha valakinek nem elegendő a nemzeti színű zászló, hogy kifejezze magyarságát vagy ellenzékiségét, az - a halottak, illetve a túlélők fájdalma iránti tiszteletből - ne az árpádsávos zászlót válassza.

Reagálások

Csalódását fejezte ki az államfő napirend előtti beszédére reagálva az MSZP frakcióvezetője. Lendvai Ildikó hangsúlyozta: azt várta, hogy Sólyom László egyértelműbben elhatárolódik a magyarországi neonáci mozgalmaktól. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a legnagyobb ellenzéki párt és a KDNP frakciószövetség támogatásáról biztosította az államfőt a demokráciáért és az emberi méltóságért folytatott küzdelemben. Eörsi Mátyás, az SZDSZ képviselőcsoportjának vezetője a Fidesz tiszta állásfoglalását várta a Magyar Gárdával kapcsolatban, és azt mondta: fontos lenne, hogy a köztársasági elnök is világossá tegye: a köztársaság politikaközössége a jelenlegi parlamenti erőkből áll. Dávid Ibolya, az MDF elnöke azt kérte Sólyom Lászlótól, hogy hívjon össze ötpárti egyeztetést a párbeszéd erősítése érdekében.

Gyurcsány a reformokról

A reformok folytatásának fontosságáról beszélt az Országgyűlésben a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc napirend előtti felszólalásának kezdetén a Fidesz és a KDNP képviselői - a két frakcióvezető kivételével - elhagyták az üléstermet. A kormányfő arról beszélt, hogy jövőre átfogó mikro-, kis- és középvállalkozási programot hirdetnek, január végig pedig tervet dolgoznak ki a hálapénz visszaszorítására. Gyurcsány Ferenc kiemelt feladatnak nevezte egyebek mellett az adórendszer átalakítását, az oktatási reform, valamint a nyugdíjkorrekciós program folytatását, a munkahelyteremtést, az egészségügy átalakítását, a feketemunka visszaszorítását, valamint a kirekesztés és a gyűlöletkeltés elleni keményebb fellépést. A Fidesz szerint az elmúlt egy év inkább bukás, mint reform. Navracsics Tibor, az ellenzéki párt frakcióvezetője a kormányfő felszólalására adott válaszában azt mondta: a magyar gazdaság gyenge, és nem fejlődik megfelelő mértékben.A részvényeseket győzködi az OMV

A MOL-részvényeseket próbálja meggyőzni egy konszolidáció előnyeiről az OMV. Az osztrák olajtársaság vezetője azt mondta: ha a magyar cég menedzsmentje elzárkózik az egyeztetéstől, akkor a részvényesekhez fordulnak, mert ők a tulajdonosok, így nekik kell határozniuk. Wolfgang Rutterstorfer a Dow Jones amerikai hírügynökségnek úgy fogalmazott: nem nemzeti érdekekről, hanem értékteremtésről van szó. Hangsúlyozta: kedvező ár esetén kisebb részesedéseket vásárolnak, mert az a céljuk, hogy jelentősebb tulajdoni hányadot szerezzenek a MOL-ban.

Költséges tőzsdei baki

Mintegy 15 százalékot emelkedett, majd ugyanennyit csökkent az OTP-részvények árfolyama hétfő kora délután a Budapesti Értéktőzsdén. A portfolio.hu elemzője szerint az egyik piaci szereplő hibás megbízást adhatott egy brókercégnek, ezért került be az aktuális ártól jelentősen eltérő megbízás a kereskedési rendszerbe. Baráth Szabolcs az InfoRádióban elmondta: néhány perc alatt körülbelül 200 ezer darab részvény cserélt gazdát 10.400 forintos áron, miközben a papír árfolyama korábban 8.800 forint közelében mozgott. Hozzátette: a hiba miatt - becslésük szerint - 150 millió forint kár érte a vevőt.

Eredeti Munkácsy

A szakértői vélemény szerint eredeti a vámosok által július elején lefoglalt Munkácsy Mihály-festmény - közölte a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője. Sipos Jenő emlékeztetett: a Naplemente című, évekkel ezelőtt eltűnt festményt egy, az Egyesült Államokból érkező küldeményben találták meg. Pákh Imre műgyűjtő korábban azt mondta: ha tényleg Munkácsy Mihály festette a képet, akkor annak értéke körülbelül 50 millió forint.