Elfogadták a módosított vagyontörvényt

InfoRádió / MTI
2007. szeptember 10. 22:10
Név szerinti szavazással fogadta el az Országgyűlés a köztársasági elnök által visszaküldött, az állami vagyonról szóló törvény módosított változatát. Eszerint a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács elnökét nem a miniszterelnök, hanem a köztársasági elnök nevezi ki.

A június 25-én elfogadott törvény az állami vagyon feletti tulajdonosi jogok gyakorlására létrehozza a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanácsot, amelynek tagjait az eredeti változat szerint a miniszterelnök nevezi ki hat évre.

Sólyom László azt kifogásolta, hogy a tanács tagjait a miniszterelnök hat évre nevezi ki.

A köztársasági elnök szerint a tagok megbízatása "csak igen szűk körben, lényegében alkalmatlanná válás, vagy bizonyos kötelezettségszegések miatt szüntethető meg".

A kormány javaslatára az Országgyűlés most azzal a módosítással fogadta el a törvényjavaslatot, hogy a tanács tagjait a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki.

A tagoknak lemondásukat írásban kell közölniük a köztársasági elnökkel, a megbízatást a köztársasági elnök - a kormányfő javaslatára - felmentéssel szüntetheti meg.

Veres János pénzügyminiszter szerint a köztársasági elnök személye garanciát jelent a tanács megfelelő működéséhez.

Varga Mihály, a Fidesz alelnöke azt mondta: a kormány a szőnyeg alá akarja söpörni a kérdést; és vissza kellene vonni a törvényt.