Szocialista vezetők pengeváltása - a nap legfontosabb hírei

Infostart
2007. szeptember 7. 19:44
Többletfinanszírozást kapnak a kórházak, a miniszterelnök szerint új rendre van szükség, ritka leleteket tártak fel a Bakonyban - a nap legfontosabb hírei.
Pluszmilliárdok

Huszonöt milliárd forint többletfinanszírozást kapnak az egészségügyi intézmények - jelentette be az egészségügyi miniszter. Horváth Ágnes azt mondta: a pénzből elsősorban a kiemelt kórházak és szakellátók kapnak többletfeladataikhoz, de jut a kórházi komfort emelésére és az Országos Mentőszolgálatnak is. A tárcavezető hangsúlyozta: a pénz elosztásánál előnyben részesülnek azok az intézmények, amelyek az elmúlt hónapokban hozzákezdtek a reformnak megfelelő átalakításokhoz. A miniszter közölte: a 25 milliárd forint felhasználását az Egészségbiztosítási Alap pozitív egyenlege, valamint a vártnál nagyobb járulékbefizetés tette lehetővé. A Fidesz azt szeretné, ha az egészségbiztosítási kassza teljes többletét, mintegy 50 milliárd forintot visszaadnák az intézményeknek.

Új rend és új politika

A miniszterelnök szerint új rendre van szükség, a közös normákat be kell tartani és meg kell teremteni a polgári felelősség kultuszát. Gyurcsány Ferenc erről az MSZP tapolcai frakcióülésének szünetében tartott sajtótájékoztatón beszélt. A pártelnök-kormányfő szerint az államnak nem kell szégyenlősnek lennie abban, hogy a feketegazdaság elleni küzdelemben, a fogyasztóvédelmi érdekérvényesítésnél, vagy a demokratikus jogok érvényesítésénél felhasználja eszközeit. A miniszterelnök azt mondta: a kormánynak és az MSZP-nek jó néhány ügyet meg kell beszélni az országgal. Példaként említette a nyugdíjrendszert, az adó- és a járulékrendszer átalakítását, az oktatás és a kultúra megújítását, valamint azt, hogy le kell zárni az egészségügy átalakításának első, legellentmondásosabb szakaszát. Az Országgyűlés szocialista elnöke úgy vélte: nemcsak új rendre, hanem új politikára is szükség van Magyarországon. Szili Katalin azt mondta: leltárt kell készíteni arról, hogy hol tartanak a reformok és mivel nincs szükség további megszorításokra, a kormányzás új, konszolidációs, stabilizációs szakaszba léphet. Az Országgyűlés elnöke szerint nemcsak a normákat kell betartani és betartatni, hanem ezek kialakításánál is szélesebb körű társadalmi párbeszédre van szükség.

Elfogadott programok

Az Európai Bizottság elfogadta a magyar régiók számára kidolgozott utolsó operatív programot is - ezzel a brüsszeli bizottság mind a 15 benyújtott pályázatot jóváhagyta. A brüsszeli hivatalos közlés szerint Magyarország összesen 25 milliárd eurót használhat fel a program keretében 2007 és 2013 között, és ezzel sorrendben a hatodik legnagyobb összeget kapja.

MDF non coronat

A Magyar Demokrata Fórum nem fogadja majd el a 2008-as költségvetést - közölte a párt frakcióvezetője a parlamenti képviselőcsoport Balatonföldváron tartott kétnapos tanácskozása után. Herényi Károly az InfoRádióban elmondta: az MDF olyan költségvetést szeretne, amely nagyobb hangsúlyt fektet a kiadások szigorúbb szabályozására és takarékosabbá, ellenőrizhetőbbé teszi azokat.Lesz-e telekáfa?

Még nincs döntés a telek-áfa bevezetéséről - közölte a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: a Pénzügyminisztérium folyamatosan dolgozik a tervezeten. A Népszabadság pénteken adta hírül, hogy a telkek és a két évnél nem régebben épült házak, lakások, üdülők eladása minden esetben áfa-köteles lesz a - magánszemélyeknek is. Korábban a Fidesz felszólította a kormányt, hogy tegyen le az ingatlanadó bevezetésének tervéről, és arról, hogy áfaköteles legyen a telek, illetve a két évnél nem régebben épült házak értékesítése.

Nincs megegyezés

Nem írta alá a 2006-os béremelésről szóló megállapodást a Budapest Airporttal a Repülőtéri Forgalmi Dolgozók Független Szakszervezete. Az érdekképviselet elnökének indoklása szerint a cég bérajánlatánál nagyobb mértékben nőttek a munkavállalók terhei. Pető Alfréd az InfoRádióban hangsúlyozta: a cég vezetése máig nem küldte el a kért adatokat a szakszervezeteknek és elmaradt a minimálbértábla rendezésével is.

Szabálysértő Centrum

A Közép-magyarországi Közigazgatási Hivatal szerint jogszabályt sértett a Centrum Parkoló Kft. és a Fővárosi Önkormányzatok Parkolási Társulása azzal, hogy adósságbehajtó cégeknek eladta több milliárd forintos követelésállományát. A Hivatal vezetője az InfoRádióban elmondta: az ügyben született határozatokat 60 napon belül hatályon kívül kell helyezni.

Lezárás hétfőn

Budapesten várhatóan hétfőn zárják le a budai alsó rakpartot a Margit híd és a Mozaik utca között a Duna vízszintjének emelkedése miatt. Az Országos Vízjelző Szolgálat jelentése szerint a Duna vízállása Budapestnél jelenleg 273 centiméter, az előrejelzések pedig azt mutatják, hogy az árhullám várhatóan három nap alatt vonul le 588 centiméteres tetőzés mellett. A katasztrófavédelmi igazgatóság arra hívta fel a figyelmet, hogy az árterekben lévő ingatlanokat elöntheti a víz, így a tulajdonosoknak érdemes kiüríteni házaikat.

Madarak, dinók, aligátorok

Magyarország legidősebb madárleletei és egy ősi aligátorféle részleges koponyája is előkerült a Magyar Dinoszaurusz-kutató Expedíció idei bakonyi ásatásai során - közölte a kutatócsoport vezetője. Õsi Attila paleontológus elmondta, hogy eddig összesen 24-féle gerinces állat: halak, kétéltűek, gyíkok, krokodilok, teknősök, és főleg dinoszauruszok maradványai kerültek elő. A késő krétakorból származó leletek 85 millió évesek.