Közlekedési káosz fenyegeti Budapestet a közelgő árvíz miatt

Infostart
2007. szeptember 7. 06:45
Az előrejelzések szerint a hétvégén a Duna elönti a fővárosi alsó rakpartot, ezért valószínűleg le kell majd zárni a forgalom elől - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkára.

Kóthay László közölte, hogy az áradás a lakosságot nem veszélyezteti majd, a rakpart lezárása csak a közlekedés szempontjából okoz majd kellemetlenséget a budapestieknek.

Az elmúlt napokban a Duna Ausztriában lévő vízgyűjtő területén szokatlanul sok csapadék hullott, ezért várhatóan másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelnek el az illetékesek Magyarországon.

Korompai András, a Környzetvédelmi és Vízügyi Minisztérium főosztályvezetője az InfoRádióban azt mondta: a Dunán már elsőfokú árvízvédelmi készültség lépett érvénybe, a Lajtán és a Rábán várhatóan a hét végén rendelnek el készültséget.

A szakemberek egyelőre nem számítanak a tavalyihoz hasonló nagyságú árvízre.

Súlyos árvizek nyugati szomszédunknál

Ausztria több részén súlyos árvizeket okozott az elmúlt napok esős időjárása.

Több folyó kilépett a medréből és elárasztotta az alacsonyabban lévő területeket, Alsó- és Felső-Ausztriában számos út járhatatlanná vált.

Az osztrák főváros közelében, Klosterneuburgnál a Duna elárasztotta a partot, a szakemberek szerint a folyó alsó-ausztriai szakaszán húszéves rekordot dönthet a vízállás.

Stájerországban, Karintiában és Salzburg tartományban fennakadásokat okozott a közlekedésben a folyók megáradása.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Korompai András, a KvVM fõosztályvezetõje
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást