Megszűnhet a tényleges életfogytiglan?

Infostart
2007. szeptember 6. 13:44
A Büntető törvénykönyv jelentős változtatását tervezi az igazságügyi tárca. A büntetés elsődleges célja az lenne, hogy az elkövetőket visszavezesse a társadalomba, így előtérbe kerülhet a közérdekű munkavégzés, a tényleges életfogytiglan pedig kikerülhet a büntetési tételek közül.

Várhatóan 2010-től megszűnne büntetési tételként a tényleges életfogytiglan, a bíráknak a legsúlyosabb bűncselekmények elkövetőinek ügyét is 20 után felül kellene vizsgálniuk - mondta az InfoRádióban a tárca államtitkára arról a tervezetről nyilatkozva, amelyről jelenleg a szakmai fórumok vitáznak.

Kondorosi Ferenc hozzátette: Európa számos országában a tényleges életfogytiglani börtönbüntetést embertelennek tekintik.

A magyar jogszabályváltozás is arra irányul, hogy kevesebb tere legyen a szabadságvesztésnek, és előtérbe kerüljenek az alternatív büntetések. Önálló büntetéssé válhat a felfüggesztett és a részben felfüggesztett szabadságvesztés.

Kiterjesztenék a pártfogói rendszert és a bővítenék közmunkavégzés lehetőségeit.

Kondorosi Ferenc szerint akik "enyhe büntetésre", legfeljebb 3 évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetők, azokat nem kellene börtönbe csukni.

Azok, akik kisebb közlekedési balesetet okoztak vagy akik kis értékben követtek el vagyon elleni bűncselekményt, otthon maradhatnának a családjukkal és dolgozhatnának, hétvégenként azonban be kellene vonulniuk a börtönbe, hogy ott személyiségfejlesztő tréningeken vegyenek részt. Ezzel akár 3-4 ezerrel csökkenhetnek a börtönök túlzsúfoltsága.

Hanganyag: Kálló Izabella


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást