Orbán: "A krízis megoldásának erőszakmentesnek kell lennie"

Infostart
2007. szeptember 5. 18:38
A Magyar Gárda létrehozása rossz válasz a problémákra, a válságra - jelentette ki a Fidesz elnöke, amikor a Budapestre akkreditált nagykövetekkel találkozott. A megbeszélésről az orbanviktor.hu oldalon lehet részleteket olvasni.

"Az elnök a Jobbik által nemrégiben létrehozott szervezetről még megjegyezte, hogy a krízis megoldásának demokratikusnak és erőszakmentesnek kell lennie. Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy az Európai Parlamentben Szájer József, a Fidesz delegációvezetője tett már nyilatkozatot a Magyar Gárda ügyében" - olvasható a pártvezető oldalán.

"A tanácskozáson szintén résztvevő Martonyi János, az Orbán-kabinet külügyminisztere leszögezte, hogy a Fidesz lezártnak tekinti a Magyar Gárda megalakulásával kapcsolatos ügyet, és itt az ideje az ország valós problémáival foglalkozni" - derül ki a honlapon közzétett írásából.

A megbeszélésen szó esett a költségvetésről is, arról, hogy e kérdésben éles vitákra lehet majd számítani a parlamentben, lévén, hogy "jelenleg rossz a költségvetési fegyelem" - mondta Martonyi János.

Orbán Viktor arra emlékeztette a diplomatákat, hogy a Fidesz számos módosító javaslattal élt már a költségvetésnél, de azokat a kormánykoalíció lesöpörte az asztalról.

Martonyi János mindehhez hozzáfűzte: a külföldi diplomaták egy része nem is tudott ezekről az ellenzéki javaslatokról, és ezért fontosnak tartja, hogy a jövőben sűrűbben találkozzon a Fidesz elnöke a nagykövetekkel.

A népszavazási kezdeményezésekkel kapcsolatban Orbán Viktor elmondta: a voksolást a magyar alkotmányos rendszeren belül a Fidesz másodlagosnak tartja, hiszen idehaza képviseleti demokrácia van, ám a jelenlegi helyzetet csakis referendummal lehet megoldani.Az MSZP szóvivője úgy fogalmazott, hogy nem sokáig lehet folytatni a Fidesz bűvészkedését a szavakkal.

Nyakó István szerint továbbra is hiányzik a Fidesz részéről és különösen Orbán Viktor részéről az az "egyszerű, tiszta mondat", hogy elhatárolódnak a Magyar Gárdától és elhatárolódnak a politikai hátországot jelentő Jobbik Magyarország Mozgalomtól, és megszakítják vele a politikai együttműködés minden formáját.

Az MSZP szóvivője leszögezi: amíg ezt a mondatot a Fidesz és Orbán Viktor nem mondja ki, a magyar szélsőségesek okkal érzik úgy, parlamenti erő védelmében teszik, amit tesznek.