Guargumi: már megettük

Infostart
2007. szeptember 5. 23:01
Egy tonna dioxinnal szennyezett guargumit használt föl egy sütőipari alapanyagot gyártó szegedi cég. A Csongrád megyei főállatorvos szerint a mérgezett adalékanyaggal készült termékek nagyobb részét már megették a fogyasztók, de nem lesz bajuk tőle.

Augusztus 16-án kapták a riasztást arról, hogy egy svájci cég közlése szerint Magyarországra is került olyan guargumi, ami a megengedettnél nagyobb mennyiségben tartalmazott dioxint - mondta az InfoRádiónak a Csongrád megyei főállatorvos.

Szigeti Sándor közölte: helyszíni szemlét tartottak Gabonakutató Kht. telephelyén, amelynek során kiderült, hogy a cég ezt a guargumit már az első fél évben felhasználták.

Hozzátette: a szegedi vállalkozás együttműködött a hatóságokkal, vezetői elmondták, hogy az általuk legyártott adalékanyagot a Diabet Trade Kft. vette meg, amely sütőipari cégeknek adta tovább.

A hatóságok megtalálták azt a tizenhat céget, amelyek felhasználhatták a szennyezett guargumival készült adalékanyagot. A lefoglalt 916 kilogrammnyi guargumi-liszt keveréket hamarosan megsemmisítik - mondta Szigeti Sándor.

A Csongrád megyei főállatorvos szerint a vásárlók által elfogasztott guargumi mennyisége nem volt akkora, hogy az bármilyen egészségkárosodást okozott volna, éppen ezért augusztusban már nem tartották indokoltnak, hogy egy korábbi eseményről beszámoljanak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást