Ötpárti egyeztetés: csak az ellenzéki pártok támogatták a fideszes javaslatokat

Infostart
2007. augusztus 28. 14:44
Az ellenzéki pártok támogatták, a kormánypártok azonban nem tartották elfogadhatónak a választási költségek csökkentéséről szóló fideszes javaslatokat a témában rendezett ötpárti egyeztetésen.

A Fidesz operatív igazgatója a megbeszélés után az InfoRádiónak hangsúlyozta: a KDNP és az MDF támogatta a javaslatokat, míg a kormánypártok szakmai és politikai kritikát fogalmaztak meg a felvetésekkel szemben. Nyitrai Zsolt kiemelte: bízik abban, hogy a tárgyalások folytatódnak, és a javaslatokat elfogadják.

A fideszes politikus közölte: elképzeléseikkel választásonként legkevesebb egymilliárd forintot lehetne megtakarítani.

Nyitrai Zsolt emlékeztetett arra: azt javasolják, hogy ésszerűsítsék a választási informatika kiadásait, az informatika és a nyomdai központ beszerzéseinek ellenőrzésére hozzanak létre országgyűlési eseti bizottságot, töröljék el a borítékot a választásokon, tegyék ingyenessé a közérdekű hirdetmények közzétételét. Kezdeményezték továbbá, hogy az OVB választott tagjai ne kapjanak tiszteletdíjat, csak költségtérítést.

A Fidesz operatív igazgatója azt mondta, ötpárti tárgyalást kezdeményeznek a hét pontból álló párt- és kampányfinanszírozási javaslatokról is.

Ebben a javaslatcsomagban a többi között azt kezdeményezik, hogy legyenek egységesek a különböző választásokra vonatkozó szabályok, és ne legyenek fizetett politikai hirdetések, valamint töröljék el a kampánycsendet.

MSZP: figyelemelterelő akciót szervezett a Fidesz

Viccnek nevezte az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese a Fidesz által kezdeményezett ötpárti találkozót. Göndör István kiemelte: az ellenzéki párt figyelemelterelő akciót szervezett, amelynek valódi célja az volt, hogy a sajtó foglalkozzon a kezdeményezéssel.

Az MSZP politikusa szerint az ellenzéki javaslatok nem voltak szakmailag megalapozottak, a hangoztatott egymilliárd forint helyett csak néhány millió forintot lehet megspórolni általuk. Olyan kérdésekről nem lehetne eseti bizottságot felállítani, amelyeket különböző törvények szabályoznak - hangsúlyozta.

Göndör István kiemelte: az MSZP azt javasolta, a kormánynak, hogy az állami költségcsökkentésről nyújtson be a parlamentnek egy saját javaslatot, amely a korábbi ötpárti konszenzuson alapul.

Hanganyag: Gál Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Nyitrai Zsolt
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Göndör István
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hock Zoltán
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást