Guargumi-ügy: még nem zárultak le a vizsgálatok

Infostart
2007. augusztus 28. 18:10
Még nem zárult le az összes vizsgálat a dioxinnal szennyezett guargumi tartalmú élelmiszerek ügyében - közölte az országos főállatorvos. Süth Mikós hozzátette: kicsi az esélye, hogy szennyezett élelmiszert áruljanak a boltokban.

Lehetnek még dioxinnal szennyezett guargumit tartalmazó termékek a boltok polcain, ugyanis még nem zárultak le a vizsgálatok - közölte Süth Miklós a kormányszóvivői tájékoztatón.

Az országos főállatorvos hangsúlyozta: a magyar élelmiszerellenőrző hatósághoz összesen 88 laboratóriumi minta érkezett, ezekben eddig sem dioxint, sem pentaklórfenolt nem mutattak ki.

Süth Miklós elmondta, hogy eddig a magyar hatóságok 5.362 vállalatot és 6.794 úgynevezett megmintázott tételt ellenőriztek. A vizsgálatok során 2.377 tételt, 560 tonna élelmiszert vagy élelmiszer-adalékanyagot zároltak - tette hozzá.

Süth Miklós kiemelte, hogy szennyezett tételekből Magyarországra hét érkezett, ebből a 610 vállalkozáshoz jutott. A vizsgálatok nyomán 158 tételt visszahívtak az üzletekből, összesen 22 tonna élelmiszert vontak ki.

Tizennégy esetben szabtak ki bírságot az ellenőrök összesen 13,5 millió forint értékben, elsősorban amiatt, mert a cégek késve értesítették a hatóságot, vagy pontatlanul adták meg az adatokat, illetve elmulasztották az adatszolgáltatást, vagy hamis adatokat közöltek az ellenőrökkel - mondta Süth Miklós.

Az országos főállatorvos kiemelte: még további kilenc esetben zajlik az eljárás.

Hanganyag: Póth Attila


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást