Nincs egyezség a BKV-nál, marad a sztrájkveszély

InfoRádió / MTI
2007. augusztus 27. 16:43
Sem a béremelésről, sem a sztrájk idején nyújtandó minimális szolgáltatásokról nem alakult ki egyetértés a BKV és a szakszervezetek tárgyalásain.

A sztrájkbizottság elnöke, Földényi György elmondta: várhatóan nem marad el a szeptember 4-ére meghirdetett munkabeszüntetés, mivel továbbra sem kaptak semmilyen ajánlatot és egyik kérdésben sem közeledtek az álláspontok.

A közlekedési társaság kommunikációs igazgatója arról beszélt: a sztrájk esetére ragaszkodnak ahhoz, hogy a budapestiek a vállalat szolgáltatásait legalább 80 százalékos mértékben használhassák, míg az érdekképviseletek továbbra is csak a teljes leállással értenek egyet.

Jogszerűtlen vagy sem?

A közlekedési vállalat hirdetésére - amelyben buszvezetőket kerestek - eddig mintegy százötven ember jelentkezett, ők, ha mindenki megfelelne a vizsgán, a sofőrök 10 százalékát pótolhatják - mondta Regőczi Miklós.

A kommunikációs igazgató közölte: a sztrájktörvény nem tiltja, hogy alkalmi munkavállalóként alkalmazzanak alkalmi munkavállalókat.

A BKV kommunikációs igazgatója szerint a Munka törvénykönyve csak annyit köt ki, hogy munkaerő-kölcsönzéssel nem lehet sofőröket munkába állítani - vagyis a közlekedési vállalat nem állíthat oda a Volánbuszhoz azt kérve, hogy a cég adjon sofőröket, egyénileg azonban megegyezhet velük.

A tárgyalások kedden folytatódnak. Erre az évre a BKV vezetése havonta és dolgozónként 15 ezer forintos béremelést ajánl; ezzel szemben az érdekképviseletek még további hat százalékos bérfejlesztésre tartanak igényt.

Regőczi Miklós hozzáfűzte: a BKV szeretne több jövedelmet adni dolgozóinak, az üzleti terv keretei miatt erre azonban leginkább adómentes formában van lehetőség, így az adómentes juttatások mértékét növelnék.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Regõczi Miklós, a BKV kommunikációs igazgatója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást