KDNP: Gyurcsány határolódjon el Kókától!

Infostart
2007. augusztus 26. 14:21
A Kereszténydemokrata Néppárt elhatárolódásra szólította fel Gyurcsány Ferencet, a kormány tagjait és a liberális politikusokat Kóka János szabaddemokrata pártelnök kijelentésétől, miszerint ma már nem aktuális a határon túli magyarok autonómiatörekvése.

Simicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt képviselője az InfoRádióban azt mondta: a vezető politikusok az ilyen megnyilvánulásokkal elárulják a határon túli magyarság ügyét.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: attól, hogy Magyarország és Románia is már az Európai Unió tagja, ugyanúgy beszélni kell az autonómiáról, hiszen a közösség több tagállamában számos népcsoportnak biztosítják az önrendelkezést.

Simicskó István elmondta: kulturális autonómiát képzel el a nem egy tömbben élő erdélyi magyarság számára, míg álláspontja szerint Székelyföldnek területi autonómiát kellene kapnia.

A KDNP képviselője alaptalannak nevezte ugyanakkor a román nacionalisták félelmeit azzal összefüggésben, hogy Székelyföld elszakadásra törekszik.

Az ellenzéki politikus szerint a kormányzatnak nincs nemzetstratégiája, míg a környező országok többsége állampolgárságot adott a határon kívül élő nemzettársainak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Simicskó István, a KDNP képviselõje
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást