Idén már nem lesz nagyobb meglepetés adóügyben

Infostart
2007. augusztus 24. 06:50
Nem készít nagyobb meglepetést az őszi adócsomagban a Pénzügyminisztérium az eddig megismert módosításokhoz képest, továbbá sem az MSZP, sem az SZDSZ nem áll elő új javaslatokkal az adótörvények vitájában.

A Népszabadság arról ír: lassan egy éve, hogy kirobbant az átcímkézett élelmiszereiről elhíresült M.E.G.A. Trade botránya, majd nem sokkal utána egy másik törökbálinti cég, a Pálma Fruit 90 Kft. ellen is ugyanazzal a gyanúval indult vizsgálat. Mindkét ügyben nyomozás indult, de az azóta eltelt kilenc hónap alatt nem sikerült vádat emelni a két cég vezetői ellen. A M.E.G.A. cégcsoportra még a bírságot se szabták ki.

A Magyar Nemzet szerint megalakult a Multinacionális Cégek Károsultjainak Egyesülete, hogy a hazánkban teljes erőfölénnyel bíró multitársaságokkal szemben valamilyen civil kontrollt hozzon létre, mivel - ahogy azt a honlapjukon közlik - az állami oldalról nem tapasztalnak semmilyen komolyabb érdekképviseletet. A szegedi székhelyű egyesület szerint a multiláncok marketingpolitikája egyoldalú, sajátos versenyszemléletük pedig tönkreteszi a hazai beszállítókat. Az alapító a saját cégével járt pórul az egyik hipermarkettel szemben.

Nagy erővel terjeszkednek Európában és Amerikában a generikus gyógyszerek indiai és távol-keleti gyártói - írja a Világgazdaság. Előretörésük egyik fő magyarázata, hogy 2007 és 2010 között minden évben 16-20 milliárd dollár forgalmat realizáló originális készítmény szabadalma jár le, s ez nagy piacbővülést jelent az utángyártott termékeket forgalmazó cégeknek, amelyek nem költenek kutatásra, reklámra, így alacsonyan tudják tartani áraikat. E piaci szereplők rohamtempóban törnek előre a magyar piacon is, emiatt több aggály is megfogalmazódott. Szakértők szerint azonban nincs alapjuk azoknak a félelmeknek - főleg a halálos áldozatokat követelő kínai gyógyszer-hamisítási ügy után -, amelyek szerint az Ázsiából származó készítmények károsak.

A Napi Gazdaság információi szerint nem készít nagyobb meglepetést az őszi adócsomagban a Pénzügyminisztérium az eddig megismert módosításokhoz képest, továbbá sem az MSZP, sem az SZDSZ nem áll elő új javaslatokkal az adótörvények vitájában - legalábbis ilyen értelemben nyilatkoztak a lapnak a pártok szakértői. A szeptemberben a parlament elé kerülő adótörvény-módosításokat tehát a kormánypártok várhatóan nem szedik szét, így a nagyobb vita jövő tavasszal várható. Akkor a komolyabb reformértékű kérdésekben kell majd dönteniük a kormánypártoknak, az ingatlanadóról már nem is beszélve.

Aláírták a magyar ingatlanpiac eddigi legnagyobb volumenű tranzakciójának szerződését - olvasható a Portfolio.hu-n. Az október végére elkészülő Arena Plazáért a brit AIM 380-400 millió eurót fizet a fejlesztő Plaza Centersnek, a végső vételár a végleges bérleti feltöltöttségtől és a bérleti díjbevételtől függően alakul majd ki. A bevásárlóközpont tranzakciós hozama a szerződők közlése szerint megközelíti a 6 százalékot.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 1. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 2. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást