Horváth Ágnes kórházi tapasztalatai kedvezők

Infostart
2007. augusztus 24. 16:19
Összességében kedvező a kép, ugyanakkor elfogadhatatlan, hogy egyes kórházi vezetők nem tudják megmondani mennyi bevétele, vagy kiadása van intézményüknek - így összegezte az "országos nagyvizit" tapasztalatait az egészségügyi miniszter. A tárcavezető 40 kórházat keresett fel előzetes bejelentkezés nélkül.

Június 20. óta meglepetésszerűen állít be az egészségügyi miniszter és az államtitkár a kórházakba. Eddig 40 intézményben jártak, de az országos nagyvizit folyatódik.

A politikusok rendszerint a reform hatásairól, a gazdálkodásról, a működésről, a fejlesztésekről, a várólistákról és a betegforgalomról érdeklődtek.

Az lnfoRádió kérdésére Horváth Ágnes egészségügyi miniszter összegezte a tapasztalatokat. Mint fogalmazott: összességében kedvező a kép, de találkoztak tarthatatlan helyzettel is, például egyes kórházi vezetők nem tudták megmondani mennyi bevétele, vagy kiadása van intézményüknek.

Horváth Ágmes közölte: a tárcának nincs statisztikája arról, hogy a hálapénz mennyivel mérséklődött a rendszerben, de a közvélemény-kutatások szerint jelentősen.

A kórházak adósságállományáról szólva a politikus azt mondta, hogy a kórházak fele rendben gazdálkodik, negyede azonban anyagi gondokkal küzd, az adósságállomány 80 százalékát 25-30 kórház halmozta fel. Ennek ellenére a tárca nem tervez konszolidációt.

Fidesz: Horváth Ágnes ne beszéljen felelősségről

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője szerint Horváth Ágnes egészségügyi miniszternek csak akkor lesz joga a kórházak anyagi helyzetének felelőseiről beszélni, ha a kormány visszaadta azt a 250 milliárd forintot, amelyet a megszorítások során elvont az intézményektől.

Hozzátette: akkor lesz joga felelősségről beszélni, ha nem tartanak létbizonytalanságban több ezer orvost és egészségügyi dolgozót, és ha visszavonják mindazokat az intézkedéseket, amelyek zűrzavarhoz vezettek az egészségügyben.

Szerző: Gáll Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Gál Ildikó összefoglalója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Szijjártó Péter
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást