Gyurcsány hiába levelez, nem kap választ

Infostart
2007. augusztus 24. 14:48
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Lendvai Ildikó, a szocialisták parlamenti frakcióvezetője levélben fordult a Fidesz elnökéhez Orbán Viktorhoz, valamint Navracsics Tibor frakcióvezetőhöz. Ebben kifejtik: nem tekintik hitelesnek a legnagyobb ellenzéki párt levelét, amelyben a Zsidó Világkongresszus aggodalmát igyekeztek eloszlatni, amelyet a Magyar Gárda megalakulása váltott ki.

Navracsics Tibor fideszes frakcióvezető mindössze ennyit válaszolt: "A mai napon faxon átküldött, a jelen helyzettel kapcsolatos gondolataikat tartalmazó levelüket érdeklődéssel, ám némi értetlenséggel olvasva, jelezni kívánom, hogy a levelet megkaptuk".

Gyurcsány Ferenc és Lendvai Ildikó a levélben úgy fogalmaz: "Magyarországon nehéz elhinni és kétely nélkül üdvözölni a Fidesz fogadkozását, mely szerint a magyar jobboldal meghatározó erejeként nem kíván politikai menlevelet adni egyetlen olyan szervezetnek, ideológiának sem, amely mások egyenjogúságát, szabadságjogait, vagy méltóságát veszélyeztetné".

Szerintük ugyanis a Fidesz vezetőinek szavai és tettei nem ezt támasztják alá. Emlékeztetnek arra, hogy Orbán Viktor arra szólította fel híveit, hogy előfizetésükkel támogassák a Magyar Demokrata című folyóiratot, "amely nemcsak a köztársaság alapértékeit tartja szüntelen össztűz alatt, de időnként a Holocaust tagadásától sem riad vissza".

Tusnádfürdő, Jobbik, árpádsávos zászló

A példák sorát így folytatják: "Vajon hitelesíti-e a külföldre címzett és hangolt levelet az a tény, hogy néhány évvel ezelőtt Ön, Elnök úr - kétértelmű mondatokra és cinkos kacsintásokra épülő magánhagyományt teremtve ezzel - kimondta egyik leghírhedtebb tusnádfürdői szentenciáját? Ebben a baloldallal kapcsolatban - mint közös tulajdonságokkal leírható állatfajok esetében szokás - genetikai meghatározottságra" utalt, illetve arra, hogy e politikai közösség menetrendszerűen ráront" a saját nemzetére."

A miniszterelnök és a szocialista frakcióvezető a levélben a Fidesz üzenetének tartalmát megkérdőjelezi azért is, mert mint írják, korábban az ellenzéki párt elnöke "a Magyar Gárda mögött álló Jobbik Magyarországért Mozgalom nevű szélsőjobboldali szerveződés tagjairól azt nyilatkozta: bátorító szeretettel nézi mindazt, amit csinálnak, hiszen becsületes, rendes, nemzeti érdekek iránt elkötelezett, az élet mélyebb értelmét kereső fiatalokról van szó."

Hozzáteszik: a Fidesz a tavalyi önkormányzati választáson 79 helyen indított jelöltek a Jobbik támogatásával, "és e szélsőjobb szerveződés elnöke, a Magyar Gárda hivatalos ötletgazdája, Vona Gábor is közeli, szellemi rokonságban állhat az ellenzék vezérével, hiszen egyazon polgári kör tagjai voltak".
Szerintük a Fidesz antifasiszta manifesztumát az sem hitelesíti, hogy a párt vezetői nem akarják megérteni, miért aggályos az, ha a 23 történelmi zászló közül egyetlen egyet fedez fel magának "a nemzeti-radikális hívek hagyományőrző serege".

"Éppen azt az egyet, amely alig több mint fél évszázaddal ezelőtt súlyosan és örökre kompromittálódott e nemzet tisztességes tagjai szemében, hiszen az árpádsávos, nyilas zászlók lobogása alatt masíroztatták erőltetett menetben a haláltáborok felé, vagy lőtték a Dunába honfitársaink ezreit" - olvasható a levélben.

A szocialista politikusok levelükben kifogásolták azt is, hogy a néhány hete, atrocitásokkal lezajlott melegfelvonulás után egyetlen fideszes vezető sem határolódott el azoktól, akik megfélemlítették, megalázták és megverték az identitásuk miatt hátrányt szenvedőket.

Lehetőség a változtatásra, az önvizsgálatra

Gyurcsány Ferenc és Lendvai Ildikó a levelet úgy folytatja: a példák tükrében a levél, amelyet a Fidesz a Zsidó Világkongresszusnak küldött, lehetőséget ad a pártnak arra, hogy elkerülje a kettős beszédet, valamint arra, egyértelműen és következetes kiállásra, a változtatásra, az önvizsgálatra.

"Nem lehet ugyanis - még kifelé sem - kérlelhetetlen demokratának és humanistának mutatkozni, illetve ezzel egyidejűleg genetikai meghatározottságra utalni, újnyilas zászlóknak politikai védelmet nyújtani, vagy szélsőjobboldali szervezetekkel szellemi-lelki, sőt politikai szövetséget fenntartani. Vagy-vagy, Uraim!" - írja a két politikus.

Szűkszavú válasz

A levélre a Fidesz frakcióvezetője, Navracsics Tibor igen szűkszavúan választolt. Mindössze ennyit írt: "A mai napon faxon átküldött, a jelen helyzettel kapcsolatos gondolataikat tartalmazó levelüket érdeklődéssel, ám némi értetlenséggel olvasva, jelezni kívánom, hogy a levelet megkaptuk.A Zsidó Világkongresszus aggodalma

A Zsidó Világkongresszus és az Európai Zsidó Kongresszus vezetői levéllel fordultak a miniszterelnökhöz a Magyar Gárda megalapítása miatt, amelyben azt kérték: tegyen meg mindent annak érdekében, hogy "megállítsanak bármely politikai pártot, amely beszéddel, fegyveres fenyegetéssel vagy más eszközökkel faji erőszakra ösztönöz, a gyűlölet és a bigottság kifejezéseit
használva".

Gyurcsány Ferenc ezután arra kérte a legfőbb ügyészt, hogy különös figyelemmel kövesse a Magyar Gárda nevű szerveződés működését, és a hatályos jogszabályokkal, valamint a magyar alkotmánnyal ellentétes cselekmény esetén haladéktalanul lépjen fel.

A Fidesz levele

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke és Navracsics Tibor, a párt parlamenti frakciójának vezetője is levélben reagált a Zsidó Világkongresszus és az Európai Zsidó Kongresszus vezetőinek aggodalmaira.

"A Magyar Köztársaság legnagyobb ellenzéki pártjának és
Közép-Európa egyik legnagyobb politikai szervezetének vezetőiként biztosítjuk Önöket: a Fidesz nem engedi, hogy bármely honfitársunkat származása, vallási vagy egyéb identitása alapján hátrányos megkülönböztetés érjen" - írták a Fidesz vezetői.

Az ellenzéki politikusok hangsúlyozták: a jövőben is ki fognak állni minden társadalmi csoport mellett, amelyet fenyegetés ér, vagy amelyek szabadságjogait önkényesen korlátozni akarják.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lendvai Ildikó (MSZP)
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Összefoglaló
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást