Fordulat a parkoló-ügyben: az egészségügyi tárca már fizetne

Infostart
2007. augusztus 24. 19:40
Évente 20 millió forintot fizetne az Egészségügyi Minisztérium az épület előtti vitatott tulajdonjogú parkoló használatáért. Az ötödik kerületi polgármester ugyanis egy rendeletre hivatkozva azt mondja: a parkoló az önkormányzaté. A tárca egy letéti számlára utalná a pénzt, amely a jogerős bírósági döntés után kerülne az ítélet szerinti tulajdonoshoz. A polgármester ugyanakkor ragaszkodik ahhoz, hogy a minisztérium lemondjon tulajdoni igényéről.

Tíz és fél milliárd forintot próbál behajtani az Egészségügyi Minisztériumon az ötödik kerületi önkormányzat egy rendelet alapján.
A polgármester szerint 15 éve használja a tárca az épület előtti 1.200 négyzetméteres parkolót úgy, hogy nem fizet érte, pedig a terület a városrész vezetője szerint az önkormányzaté.

A tárca viszont azt állítja, hogy a terület a magyar állam tulajdona. A kerület 5 évre visszamenőleg követeli a parkolási díjat.

Az Egészségügyi Minisztérium közleményében az áll: a tárca kész arra, hogy akár az önkormányzatnál, akár a Magyar Államkincstárnál vezetett letéti számlára átutaljon évente nagyjából 20 millió forintot, ám továbbra is vitatja az Arany János utcai parkoló tulajdonjogát, és megvárja a bíróság döntését.

Az ítélet után a számlán elhelyezett összeg, a döntéstől függően vagy az önkormányzathoz, vagy az államhoz kerül. Az ötödik kerületi önkormányzatnak ez nem elég.

Az ügy pikantériája, hogy időközben a Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal törvénysértőnek minősítette azokat az V. kerületi polgármesteri határozatokat, amelyekben Rogán Antal polgármester jogtalannak találta az Egészségügyi és a Honvédelmi Minisztérium közterület-használatát. Ennek ellenére az önkormányzat fenntartja eddig hozott határozatait.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást