Tandíjat szednek majd a zeneiskolák?

Infostart
2007. augusztus 23. 14:49
Elképzelhető, hogy tandíjat kérnek majd a szülőktől a zeneiskolák, az állam ugyanis a képzési költségeknek csak a töredékét állja.

Az idei évtől csökkent az alapfokú művészeti oktatás állami támogatása, ráadásul az állam az eddigieknél szigorúbb feltételekhez köti a normatíva kifizetését.

Az ország 862 ilyen iskolájának egy kétlépcsős minősítésen kell átesnie. Az elsőt, erőltetett menetben, szeptember elejéig el kell végezni, ugyanis az az intézmény, amely nem kapja meg a szükséges minősítést, az állam által kifizetendő normatívának csak az 50 százalékát kaphatja meg.

Eddig 817 iskola jelentkezett a minősítésre, ebből 689 felelt meg, 36 iskola sorsát még nem lehet tudni, 92 kérelmét pedig elutasították a bírálók - mondta az InfoRádióban a Magyar Zenei és Művészeti Iskolák Szövetségének elnöke.

Ember Csaba hozzátette: a minősítés második fordulóját decemberben kell lezárni. Ez nehezebb lesz, ehhez ugyanis egy helyszíni szemlére is szükség van, az iskoláknak pedig összesen majdnem kétezer telephelyük van az országban.

A szövetség elnöke elmondta, hogy a csoportos oktatásra, például a néptáncórák vagy a képzőművészeti oktatás finanszírozására diákonként 40 ezer forintos támogatást ad az állam. Azt egyelőre nem tudta megmondani, hogy a csökkentett összegű támogatás fedezi-e az iskolák kiadásait.

Az azonban már most egyértelmű, hogy az egyéni, zeneiskolai oktatásra nyújtandó 105 ezer forint kevés lesz, ennek az oktatási formának a költsége ugyanis átlagosan 240 ezer forint. A probléma csaknem 320 ezer gyermeket érint.

Mivel az állam az alapfokú művészeti oktatásra összesen 20 milliárd forintot szán, ezért valószínűleg mélyen a pénztárcájukba kell nyúlniuk azoknak a szülőknek, akik zeneiskolába akarják járatni a gyermeküket.

Szerző: Egeresi Tünde

Hanganyag: Szabó Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást