Még láthatja a világ legnagyobb Tündérrózsáját

Infostart
2007. augusztus 23. 21:14
Szeptember 1-ig még virágzik a Füvészkertben a világ egyik legnagyobb Tündérrózsája, a Viktória. A virágok csupán két éjszaka nyílnak. Az első éjjel hófehér, a másodikon rózsaszín színűek, miközben ananászillatot árasztanak. Aki türelmetlen, az csütörtökön vagy pénteken megnézheti a virágzást.

A Tündérrózsa hatalmas levelű, vízi virág. Egy növény legfeljebb 18 virágot képes kinevelni, a virágok pedig egyesével, 2-3 napos várakozással nyílnak egymás után - mondta el az InfoRádióban a Fűvészkert főkertésze, Kiszel Péter.

Az első éjszaka a virágok hófehérek, nappalra becsukódnak, a második éjszaka pedig rózsaszínben nyílnak újra. Ezt követően ismét becsukódnak és elsüllyednek.

A legnagyobb Tündérrózsa a Viktória, amelyből a fővárosi Fűvészkertben két darab van. A kertben lévő Viktória-házban egy 35 köbméteres tóban élnek a virágok, amelyek levelei hatalmas tálcaként úsznak a víz felszínén. A legnagyobb méretű levél itt 1,2 méteres volt - mesélte Kiszel Péter.

A virág sok tápanyagot, és 22-23 fokos vizet igényel, amelyet az ELTE Botanikus Kertjében biztosítanak is számára. A növényt minden évben újra kell keltetni, amely 17 évvel ezelőtt meghiúsult. A kert csak idén szerzett be egy új virágot a nyíregyházi Botanikus Kertből.

A virágzás napjain a Fűvészkert délután 6 órakor újra kinyit, és éjjel 11 óráig várja a látogatókat. De hogy pontosan mely napokon, azt a Fűvészkert honlapján kell nyomon követni. Az biztos, hogy csütörtökön és pénteken látható lesz a virágzás.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást