Amiben nincs megegyezés a kormánypártok között

Infostart
2007. augusztus 22. 17:16
A kormánypártoknak még meg kell találniuk a megoldást arra, hogy miként hangolják össze az egészségbiztosítás területi elosztásával kapcsolatos álláspontjukat. Az SZDSZ nyitott, országos hatáskörű biztosítókat, az MSZP zárt területi egységeket akar. Horváth Ágnes egészségügyi miniszter azt mondta, hogy a többi kérdésben nagyot léptek előre.

Kilenc olyan kérdés volt, amelyben korábban a munkacsoportok nem sokat haladtak előre, a keddi legfelsőbb szintű koalíciós egyeztetésen azonban a nyolcban sikerült megegyezésre jutni az MSZP és az SZDSZ vezetőinek, szakpolitikusainak.

Horváth Ágnes azt mondta, világos, hogy mit akarnak: igazságosabb, az ország egész területén garantált ellátást biztosító rendszert.

Egyetértenek abban, hogy a szolidaritási elvnek fenn kell maradnia, hogy a járulékok mértékét az állam határozza meg, és lesznek, akik után meg is fizeti. Ilyen csoport a többi mellett a gyerekeké és a nyugdíjasoké.

Amiben nem jutottak közös nevezőre

A miniszter szerint a keddi egyeztető tárgyaláson nagyon sokat léptek előre, de abban, hogy hogy miként nézzen ki a biztosítási rendszer területi elhelyezkedése, továbbra sem jutottak közös nevezőre.

Az SZDSZ a teljesen tiszta versenyelvet képviseli, ami egyben azt is jelentené, hogy ha valaki elégedetlen egy biztosítóval, könnyen tud váltani. Ez a szocialisták javasolta rendszerben sokkal nehezebb lenne - állította Horváth Ágnes.

Az MSZP elképzelése szerint egy-egy nagy területnek lenne gazdája egy biztosító.

A megegyezés elmaradt ugyan, de a miniszter azt mondta, itt is nagyot léptek előre: megértették egymás gondolatmenetét, és keresik azt a kompromisszumos megoldást, amely mindkét félnek megfelelő lenne.

A koalíciós pártok a jövő héten is egyeztetnek, a minisztériumban azonban már megkezdődött a kodifikációs munka.

További kérdés, hogy hogyan ösztönözzék a pénztárakat a beteg-toborzásra - mondta el Horváth Ágnes. Nagyon sok technikai megoldás képzelhető el, de a két párt még ebben sem egyezett meg.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Horváth Ágnes a biztosítókról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást