A Fidesz szerint az APEH "zaklatja, zsarolja és sarcolja" a vállalkozókat

Infostart
2007. augusztus 22. 11:58
A vagyonosodási vizsgálatok módszerének nyilvánosságra hozatalát követeli a kormánytól a Fidesz. Az ellenzéki párt szerint az APEH ezzel "zaklatja, zsarolja és sarcolja" a vállalkozókat.

Szatmáry Kristóf, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője az InfoRádióban azt mondta: tapasztalataik szerint az adóhatóság elsősorban nem a tehetőseket, hanem a kis-, és családi vállalkozások tagjait ellenőrzi.

"Demokráciában elfogadhatatlan módon" az APEH vagyonosodási vizsgálatokkal "zaklatja, zsarolja és sarcolja a kormány gazdaságpolitikáját nyíltan bíráló hazai vállalkozói réteget" - fogalmazott a képviselő, aki szerint a kormány ezzel akarja megfélemlíteni, elhallgattatni a vállalkozókat.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: arra kérik az APEH és a kormány vezetőit, hogy tegyék átláthatóvá, ellenőrizhetővé és nyilvánossá azokat az elveket, amelyek alapján kiválasztják a vizsgálatra az ügyfeleket.

A kormányszóvivő szerint a szempontok egyértelműek

Budai Bernadett kormányszóvivő szerint egy vagyonosodási vizsgálatot sem indított indokolatlanul az APEH. Hozzátette: a vizsgálandók kiválasztása nyilvános, és egyértelmű szempontok szerint történik.

Hangsúlyozta: az adóhivatal azokat vonja vizsgálat alá, akik elmulasztottak adóbevallást beadni, vagy akiknél ellentmondás van a bevallásokban. Kiemelten kezelik a tartósan veszteséges vállalkozásokat, illetve azokat, amelyek tulajdonosai tagi kölcsönt adtak a cégüknek, főleg akkor, ha régóta veszteséges vállalkozásról van szó.

Elmondta azt is, hogy eddig több mint 7500 vizsgálatot zárt le az APEH, ezek közül pedig 5330 esetben állapított meg adótartozást, összesen majdnem 30 milliárd forint értékben.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Budai Bernadett kormányszóvivõ
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Szatmáry Kristóf
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást