Zászlófelvonás szórványos bekiabálásokkal

InfoRádió / MTI
2007. augusztus 20. 11:27
A Magyar Köztársaság lobogójának ünnepélyes felvonásával kezdődött meg Budapesten, a Kossuth Lajos téren az augusztus 20-i központi állami ünnepség. A hagyományokkal ellentétben a tiszteket idén a Hősök terén avatták.

A katonai tiszteletadással rendezett ünnepségen részt vett Sólyom László köztársasági elnök, Gyurcsány Ferenc kormányfő, és Szili Katalin házelnök, Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság és Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke.

A zászlófelvonáson a kormány több tagja mellett jelen voltak a diplomáciai testületek képviselői.

A Kossuth teret a rendőrség teljesen lezárta, a rendezvényre érkezők csak szigorú átvizsgálás után léphettek a kordonokkal elzárt területre.

Néhány árpádsávos zászlót lengető ember a zászlófelvonás közben többször sípolással és fütyüléssel, illetve bekiabálással próbálta megzavarni az ünnepséget. Õket korábban igazoltatták a rendőrök, de más intézkedésre nem került sor.

Tisztavatás

A Hősök terén 109 fiatal, köztük 14 nő tett esküt a tisztavatáson. A hagyományoktól eltérően idén nem a Kossuth téren avatták fel a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem végzett fiataljait.

Az eseményen részt vett a három legfőbb közjogi méltóság. Szekeres Imre honvédelmi miniszter ünnepi beszédében hangsúlyozta: hagyományt szeretnének teremteni, mert szerinte a Hősök tere méltó hely a jövő tisztjeinek esketésére.

A miniszter a jövőbeni feladatok között említette a rendőrség és a határőrség integrációját, a schengeni csatlakozást és a Honvéd kórház fejlesztését.

A tisztavatás után légi bemutatót tartottak, amelyen a közönség megtekinthette a honvédség új Gripen vadászgépeit is.

Az állami kitüntetéseket 13 órakor adják át az Országház Kupolacsarnokában. A köztársasági elnök délután Székesfehérváron ünnepi beszédet mond a Koronázó téren és megkoszorúzza a magyar királyok sírját.

Hanganyag: Nagy Tamás


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Összefoglaló a tisztavatásról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást