Tudni akarja, épp hol tombol az influenzajárvány?

Infostart
2007. augusztus 17. 05:50
A közegészségre veszélyes eseteket gyűjti össze az az internetes honlap, amelyet az Európai Bizottság is támogat. Betegségek, járványok, környezetszennyező üzemi balestek - ezek mind-mind fölkerülnek a portálra.

Hol van influenza- vagy száj- és körömfájás-járvány, hol pusztít a kolera - mindezen információkat egyetlen internetes oldalról is beszerezhetik az érdeklődők.

A Európai Bizottság támogatásával ugyanis olyan webes szolgáltatás indult el, amely több mint ezer hírforrástól és mintegy 120 egészségügyi témákat feldolgozó honlapról szerzi be az információkat.

A Medisys nevű rendszerben 32 nyelven találhatók cikkek és adatok, egy részük magyarul is olvasható.

A kezdeményezés célja, hogy a döntéshozók minél előbb és minél több információhoz jussanak egy-egy járvány, betegség kitörésekor.

A honlapon föllelhetőek az élelmiszerbiztonsággal, a bioterrorizmussal, a nukleáris biztonsággal, a madárinfluenzával, AIDS-el és más szexuális úton terjedő betegségekkel kapcsolatos adatok, cikkek is.

A rendszer akkor is segít, ha valahol környezetszennyező üzemi baleset történik: ezekről a lehető leghamarabb értesítést kaphatnak az illetékesek.

Az Európai Bizottság szerint eddig csak lassan derült ki, ha valahol valamilyen baj történt. Napokba is beletelt, mire egy-egy fertőzés híre eljutott a világsajtóhoz.

Az új internetes szolgáltatás - ahol 20 percenként frissülnek a hírek - pedig éppen ezen hivatott javítani: e-mail-ben vagy sms-ben értesíti a regisztrált döntéshozókat, hogy minél előbb lépni tudjanak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást