eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

A tűzijátéknézők 12 pontja

A Miniszterelnöki Hivatal 12 pontban foglalta össze a biztonsági tudnivalókat az augusztus 20-i tűzijátékra kilátogatók számára. A tanácsok között olyan "meglepő" javaslatok is szerepelnek, mint hogy ne engedjük elkószálni gyermeküket, ne álljunk fa alá, vagy ha rosszul leszünk, kérjünk segítséget.

A Miniszterelnöki Hivatal 12 pontban foglalta össze a biztonsági tudnivalókat az augusztus 20-i tűzijátékra látogatók számára. Az ünnepi tűzijáték este kilenc órakor kezdődik a Duna felett, a Szabadság híd és a Margit híd közötti szakaszon.

A Miniszterelnöki Hivatal a többi között ezzel kívánja megelőzni, hogy ne történjen olyan katasztrófa, mint tavaly, amikor a tűzijáték közben kitört viharban öt ember meghalt és több százan megsérültek.

Az egy évvel ezelőtti tragédiának nem volt politikai felelőse, de az események miatt távoznia kellett tisztségéből Bodor Tibornak, a Miniszterelnöki Hivatal főosztályvezetőjének, aki aláírta a tűzijátékot rendező Nexus Kft-vel a hiányos szerződést.

A megállapítások szerint hibázott a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ügyeletvezetője is, amikor nem olvasta el a közeledő viharra figyelmeztető e-mailt, és mulasztott az Országos Meteorológiai Szolgálatnál ügyeletet teljesítő szakember is.

Fegyelmi büntetést kapott Tatár Attila, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója, valamint az őt augusztus 20-án helyettesítő Hofmann Imre főigazgató-helyettes, és Muhoray Árpád, az ügyeleti szolgálatot irányító, veszélyhelyzet-kezelési főigazgató-helyettes.

A tűzijátéknézők 12 pontja

1. Ossza meg élményeit! Barátokkal, családdal együtt nem csupán élvezetesebb lehet az ünnepség, de egymás biztonságára is jobban tudnak ügyelni.

2. Tájékozódjon! Ha nem ismeri Budapestet vagy a Duna budai és pesti partszakaszát, először nézzen utána az utcáknak, tereknek, útvonalaknak egy térképen.

3. Csónakázni tilos! A tűzijáték helyszínére, a Petőfi híd és Margit híd közötti folyószakaszra csak engedéllyel rendelkező hajók mehetnek be. Evezős csónakkal, motorcsónakkal, kishajóval életveszélyes, és ezért szigorúan tilos behajtani erre a területre.

4. Ismerje meg környezetét! Hamarabb elhagyhatja nézőterét, és így akár hamarabb hazajuthat, ha pontosan tudja, merre kell indulnia. Figyelje meg az utcanévtáblákat, nézőhelyének környezetét, és kényelmesebb, gyorsabb lesz a távozás.

5. Parkoljon biztonságban! Ha autóval érkezik a budapesti belváros közelébe, a kocsit lehetőleg őrzött, vagy kivilágított parkolóhelyen hagyja. Az óriási érdeklődésnek köszönhetően augusztus 20-án a belváros nagy részét lezárják, így érdemesebb a Duna-parttól viszonylag távol megállni, és igénybe venni a tömegközlekedést.

6. Ügyeljen a gyermekekre! Ha kisgyermeket visz magával, ne engedje elkószálni, figyeljen rá folyamatosan. Hasznos megoldás, ha a gyermek kezére ráírja az Ön mobiltelefonjának számát.

7. Hívjon segítséget a 112-n! A 112 ingyenes segélyhívó számon előhívószám tárcsázása nélkül kérhet segítséget, vagy tehet bejelentést. Ne feledje elmondani pontos tartózkodási helyét a diszpécsernek, és megadni egy telefonszámot, amelyen visszahívhatják.

8. Segítsük egymást! Rosszullét, sérülés, baleset esetén forduljon bátran a környezetében lévőkhöz. Kérje meg őket, értesítsék a legközelebbi elsősegélyhelyen dolgozókat vagy a legközelebbi rendőrt, biztonsági őrt. Ha általános egészségi állapota nem teszi lehetővé, hogy több órán keresztül nagy tömegben, szabadtéren tartózkodjon, saját biztonsága érdekében inkább televízión keresztül, otthonában tekintse meg a tűzijátékot.

9. Maradjon biztos távolságban! Életének, testi épségének megóvása érdekében a tűzijáték előtt, alatt és után ne próbálja megközelíteni a pirotechnikai kilövő csöveket, a kihelyezett anyagokat, vezetékeket, berendezéseket. Ezek közelében kizárólag a pirotechnikai szakemberek tartózkodhatnak.

10. Figyeljen a tájékoztatásokra! Vészhelyzet esetén az eseményért felelős szervezők beszüntethetik a tűzijátékot. Ha ez megtörténik, figyelje a hangosbemondóban többször ismételt, a kivetítőkön is olvasható tájékoztatókat, amelyekből megtudhatja, mely utcákon, tereken, utakon keresztül juthat biztonságba. Kövesse a rendőrök, tűzoltók, mentősök, biztonsági őrök útmutatásait, mert a segítségükkel gyorsan és épségben hazajuthat.

11. Vészhelyzet esetén kérjük, ne álljon fa alá, vagy olyan épület, építmény közelébe, amelyről esetleg sérülést okozó anyagok hullhatnak alá!

12. Az ünnepi tűzijátékon minden kedves vendégünk saját felelősségére vesz részt!

A "meglepő" javaslatok után elevenítsük fel az úttörők 12 pontját, amely hasonló általánosságokat tartalmazott.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×