Veres: "Adócsökkentésre lehetőséget nem látunk"

InfoRádió / MTI
2007. augusztus 16. 15:19
Új áfa-törvényjavaslatot nyújt be az Országgyűlésnek a Pénzügyminisztérium, de az adó mértéke nem változik - közölte a tárca vezetője. Veres János szerint a közeljövőben nem lesz adócsökkentés.

Veres János pénzügyminiszter elmondta: alapvetően eljárási és elszámolási egységesítést tartalmaz majd a módosítás annak érdekében, hogy minél kevésbé tudjanak visszaélni az áfa-szabályokkal.

A pénzügyminiszter leszögezte: nem kívánnak módosítani az infláció tervezett mértékén, megítélése szerint reális, hogy a következő év végén a 3 százalékos inflációs célt Magyarország eléri.

Veres János megerősítette: "Magyarországon jelenleg és a közeljövőben adócsökkentésre lehetőséget nem látunk. Fontos az, hogy konzekvensen a következő hónapokban és években is szélesítsük az adófizetők körét, és ez teremti majd meg a bejövő többletbevételek eredményeképpen az adómértékek csökkentésének a lehetőségét".

Közben a minisztérium államtitkára arról számolt be, hogy adócsökkentésre 2009-től, az adórendszer átalakítása keretében lesz lehetőség, de akkor is csak a feketegazdaság visszaszorítása révén keletkező adótöbblet erejéig.

Tátrai Miklós hangsúlyozta: az átalakításnál elsősorban versenyképességi és foglalkoztatottsági szempontokat vesznek figyelembe.