Cserháti Ferenc lesz a világ magyar híveinek vezetője

Infostart
2007. augusztus 15. 11:32
A rendszerváltás után 17 évvel befejeződik a magyar Katolikus Egyház integrációja. Esztergomban szerdán szentelik fel a nyugati magyarság első olyan püspökét, aki a Magyar Püspöki Konferencia tagja is lesz. Mindeddig közvetlenül a pápa szentelte föl a Kárpát-medencén kívüli magyar hívők legfőbb vezetőjét.

Püspökké szenteli Cserháti Ferencet Erdő Péter bíboros, Ternyák Csaba egri érsek és Schönberger Jenő szatmári püspök - mondta az InfoRádiónak a Magyar Katolikus Egyház sajtófőnöke.

Szerdahelyi Csongor hozzátette: Cserháti Ferenc - aki évtizedekig Münchenben dolgozott - az esztergomi egyházmegye segédpüspöke lesz egy különleges megbízatással; ő lesz a Kárpát-medencén kívül élő magyarok püspöke.

A feladatot korábban a Kanadában élő Miklósházi Attila látta el, ő azonban tavaly visszavonult.

A sajtófőnök elmondta: Cserháti Ferenc lesz az első olyan püspök ezzel a megbízatással, aki első pillanattól fogva a Magyar Püspöki Konferencia tagja lesz.

Ezt a kommunista időkben se a magyar egyház, se a Vatikán, se a nyugati magyarság nem akarta, hogy olyan pap kapja ezt a feladatot, aki függ a hazai viszonyoktól - fűzte hozzá Szerdahelyi Csongor.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást