Az egészségügy fizetős, de a vért ingyen adjuk

Infostart
2007. augusztus 15. 15:45
Magyarországon a jövőben sem fizetnek a véradóknak, annak ellenére, hogy az embereknek egyre mélyebben kell a pénztárcájukban nyúlniuk, ha az ellátásukról van szó. A vér ugyanis nem piaci termék.

Az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója az InfoRádióban azt mondta: a világon mindenütt arra törekednek, hogy önkéntes és ingyenes legyen a véradás.

Ilyen esetben ugyanis csak az megy el vért adni, aki egészségesnek érzi magát és elkötelezetten próbál segíteni másokon - közölte Miskovits Eszter.

Szerinte, ha fizetnének a vérért, akkor kialakulna a "megélhetési véradás", ilyen helyzetben pedig már kevésbé lennének biztonságosak a vérkészítmények.

Az embereknek be kell látniuk, hogy a vér nem piaci termék, hiszen semmi mással nem helyettesíthető - mondta Miskovits Eszter.

Pénzt csak azokban az országokban adnak a véradóknak, ahol nagyon kevesen vállalkoznak az adományozásra. De például Ukrajnában, ahol nagyon sok HIV-fertőzött vagy hepatitises van, az a szokás, hogy csak akkor műtik meg az embereket, ha visznek magukkal néhány véradó rokont vagy ismerőst.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást