A Torkos Csütörtök és a félpénzes szálloda után itt az olcsó kirándulás

Infostart
2007. augusztus 15. 06:40
A féláras vendéglői étkezést jelentő Torkos Csütörtök tavalyi sikeres debütálása óta több akciós programot hívtak életre a hazai turizmusban. A legújabb akció a kirándulóknak kedvez.

A féláras vendéglői étkezést jelentő Torkos Csütörtök tavalyi, elsöprő sikert aratott debütálása óta több akciós programot hívtak életre a hazai turizmusban - írja a Népszabadság. Kiderült ugyanis, hogy jelentős, tehát nem 5-10 százalékos, hanem annál sokkal gálánsabb, akár 50 százalékos engedmény esetén igazi tömegeket lehet megmozgatni. A Torkos Csütörtök mellett jó példa erre az ugyancsak 50 százalékos engedményt adó, vagyis félpénzes szállodai napok, amelyekre üdülési csekkel lehet befizetni. A legközelebbi árengedményes programot szeptember 21-23. közé tervezik, ami - a tervek szerint - 300 településen körülbelül 200 túraprogramot, illetve kirándulócsomagot tartalmaz majd. Ez több mint félezer vállalkozás érintett. Õk azok, akik három napon át hajlandók akár 30 százalékkal is olcsóbban adni szolgáltatásaikat.

Több mint félezer közoktatási intézmény szűnik meg szeptembertől - derül ki a Magyar Nemzet birtokába került, még mindig nem a végleges adatokat tartalmazó dokumentumból. Az irat szerint 423 intézmény bezár, további 104 pedig ugyan tovább működik, de nem közoktatási intézményként. Összesen 22 iskola, illetve óvoda zár be jogutód nélkül, a többi nagy részét összevonják egy nagyobb intézménnyel. 229 intézmény úgy szűnik meg, hogy rögtön egy új iskolát, óvodát is létrehoznak. A lap által megkérdezett szakértő szerint ennek a célja a pedagógus-elbocsátások egyszerűbb lebonyolítása és a bértakarékosság szem előtt tartása. A régi intézmény dolgozóinak ugyanis így automatikusan megszűnik a jogviszonya.

Az Index arról ír, hogy a köztisztviselői törvény módosítása értelmében az államigazgatásban dolgozó főosztályvezetők további sorsáról keddig kellett döntést hozni: megbízatásuk az eddigi határozatlan helyett hat évre szól majd, vagy visszavonják a vezetői megbízást, és munkakörükre pályázatot írnak ki. A kancellária szakállamtitkára az Indexnek elmondta, a változtatás egyik lényege, hogy egy főosztályvezetőt (vagy annak megfelelő besorolású köztisztviselőt) augusztus 15-e után nem lehet majd indoklás nélkül felmenteni. Dudás Ferenc szerint az is elképzelhető, hogy valaki nem akar automatikusan újabb hat évig vezető beosztásban maradni, ebben az esetben köztisztviselői munkakört és ezzel egyidejűleg szakmai főtanácsadói címet - a Miniszterelnöki Hivatalban kormány-főtanácsadói címet - kell felajánlani. Ha öt nap alatt ezt nem fogadja el, köztisztviselői pályája véget ér. Eddig négy minisztériumban született döntés.

A mezőgazdasági munka annak ellenére lassan fehéredik, hogy a munkaügyi hatóság és az adóhatóság az elmúlt időben szigorított az ellenőrzési gyakorlatán - olvasható a Napi Gazdaságban. Az építő- és feldolgozóipar után itt buktatják le a legtöbb feketemunkást, jóllehet az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőségnek csak az agrárium egy részének ellenőrzésére van kapacitása. A hatóság az év első hét hónapjában végzett ellenőrzései során a feltárt, mintegy 80 ezer munkavállalót érintő jogsértések közül 45 ezernél bukkant a feketemunka valamely formájára. Az érintett dolgozók 6 százaléka dolgozott az agráriumban.

Miközben egyre több autógyártó száll be a benzin-elektromos hibrid hajtás fejlesztésébe, elemzők szerint a jövő üzemanyaga a hidrogén - írja a Világgazdaság. Az egyik német autógyártó cég Hydrogen 7 elnevezésű modelljéből százat adott ki tesztelésre üzletembereknek és politikusoknak. Egy másik, japán gyár pedig Norvégiában is bemutatta a hidrogénhajtású modelljét, mivel Norvégia, Dánia és Svédország 2012-ig megvalósítandó hidrogénkút-hálózat létrehozására szövetkezett. A mintegy 25 tagú lánc második egységét nemrégiben adták át Norvégiában.

A Portfolio.hu szerint egyelőre nem indult be teljes erővel a szokásos iskolakezdés előtti augusztusi roham a fővárosi albérleti piacon, a forgalom ugyan élénk, de nem kell versenyt futni egy-egy lakásért. A főbérlős lakásokra már csak a nagyon alacsony pénzösszeggel rendelkezők fanyalodnak, egyedül viszont 50 ezer alatt nemigen lehet lakást találni. A Duna House tapasztalatai szerint külföldiek a leginkább ragaszkodóak, sokan semmi pénzért nem költöznének a város egyik oldaláról a másikra.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 1. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 2. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást