Svédországból érkezett a mérgező kávépor

Infostart
2007. augusztus 14. 08:20
Svédországból származó, dioxinnal szennyezett kávépor került Magyarországra. A Jede márkanevű terméket Svédországban gyártották, és a határértéket jelentősen meghaladó dioxintartalmat mutattak ki benne a vizsgálatok.

Az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság igazgató-főállatorvosa a Magyar Hírlapnak azt mondta, hogy a svédek a szennyezett kávétételből 1100 kilogrammot gyártottak, és csaknem 20 kilogramm került Magyarországra.

Búza László hozzátette: a kávéporból Norvégia, Franciaország és Németország is kapott.

Az országos főállatorvos helyettese közben arról beszélt, hogy eddig nem találtak egészségre káros, dioxinnal szennyezett guargumit tartalmazó élelmiszert a magyar hatóságok.

Bognár Lajos hozzátette: a szakértők az ellenőrzések kezdete óta 47, guargumit tartalmazó élelmiszermintát vizsgáltak meg, de az eredmények minden esetben negatívnak bizonyultak.

A szakember emlékeztetett: a Friesland Hungaria Zrt. által gyártott, Csehországból származó baracklekvárt tartalmazó túrókrémek sem veszélyesek az egészségre.

Ezeket azonban a gyártó saját hatáskörben már kivonta a forgalomból, és meg is semmisítette a boltokból visszahívott árut.